Gember: je hoort er zoveel goede dingen over. Het kruid werd traditioneel in Ayurveda gebruikt, een filosofie die uit India afkomstig is. Ook in de Chinese kruidengeneeskunde wordt gember al eeuwen gebruikt.

Er is veel onderzoek uitgevoerd naar de goede effecten van gember. In een vorig artikel schreef ik al hoe je gember als een energiedrankje kan drinken. En wist je dat kurkuma ook tot de gemberfamilie behoort? Over de voordelen van kurkuma thee moet ik je alvast niets meer vertellen hè ;-)

Anyway ik dwaal af, je kent het gezegde: alles mag, maar met mate. En dat is met gember exact hetzelfde. Is te veel gember dan gevaarlijk, en wat zijn de mogelijke klachten? Daar ga ik in dit artikel verder op in!

Gemberthee

Is te veel gember gevaarlijk?

Om direct een antwoord te geven op de vraag: ja, een teveel aan gember kan gevaarlijk zijn maar de risico’s zijn beperkt. Veel studies geven aan dat het consumeren van gember veilig is zo lang de dosis niet te hoog is. Bij alle dingen geldt dat een grote dosis meer kan schaden dan goed doen voor je gezondheid. Daarom zet ik 11 mogelijke nadelige bijwerkingen van een hoge dosis gember op een rijtje.

#1 Het kan maagproblemen met zich meebrengen

De vaakst voorkomende bijwerking van een teveel aan gember omvat maagproblemen.

Bij een lage dosis gember treden deze bijwerkingen zelden op, maar bij een grote dosis neemt de kans op bijwerkingen toe. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine, kan gember bijwerkingen hebben zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.

Verder kan je ook last hebben van brandend maagzuur, oprispingen en diarree.

Het actieve ingrediënt in gember, gingerols, versnelt de vertering van voedsel. Hierdoor kan je last hebben van diarree.

#2 Het kan de bloeddruk verlagen

Gember kan de bloeddruk verlagen, en kan zo het risico op een lage bloeddruk en onregelmatige hartslag verhogen. Daarnaast heeft gember anti-stollingseigenschappen waardoor het het risico op bloedingen kan vergroten. Toch ontbreekt er nog onderzoek en kunnen we nog niet met 100% zekerheid zeggen dat dit zo is.

#3 Gember heeft mogelijk nadelige effecten tijdens de zwangerschap

De effecten van gember tijdens de zwangerschap is een onderwerp waar veel dokters over discussiëren. Gember is gekend als middel tegen misselijkheid en lijkt daarom goed voor zwangere vrouwen. Maar de effecten van gember op embryo’s blijven onduidelijk. Een studie van Reproductive Toxicology gepubliceerd in 2000, onderzocht de effecten van gemberthee op zwangere ratten.  De resultaten tonen een verhoogd risico op vroeg embryoverlies maar ook een verhoogde groei van overlevende foetussen.

De Chiang Mai University voerde in 2001 een studie uit op mensen. Hieruit bleek dat

gember effectief is voor het verlichten van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap zonder nadelige gevolgen voor de foetale ontwikkeling.

De effecten zijn dus nog niet duidelijk, daarom wordt aangeraden zowel bij zwangerschap als borstvoeding eerst de dokter te raadplegen indien je gember wilt consumeren.

Andere bijwerkingen

Verder kan gember ook zorgen voor een heel pak andere bijwerkingen. Zo kan het zorgen voor irritaties in de mond, en kan het bij langdurig gebruik huiduitslag en droogheid veroorzaken. Dit zijn bijwerkingen die nog niet volledig bewezen zijn.

Wanneer geen gember gebruiken?

gemberwortel

In bepaalde omstandigheden is het beter om geen grote dosis gember te gebruiken en eerst de dokter te raadplegen.

  1. Volgens National Center for complementary and Integrative health, gebruik je best geen gember als je last hebt van galstenen. Gember kan namelijk de afgifte van galzuur verhogen. 
  1. Je neemt best geen gember bij hoge koorts. Gember is een verwarmend middel, daardoor kan het hoge koorts verergeren. Toch is dit niet volledig bewezen. 
  1. Je gebruikt ook best geen gember bij hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van MedlinePlus blijkt dat het hartaandoeningen kan verergeren. Personen met bepaalde condities gebruiken het kruid dus best niet.
  1. Wanneer je een operatie moet ondergaan gebruik je best geen gember. Uit een artikel gepubliceerd in 2007 in “Der Anesthesist” blijkt dat het consumeren van gember rond het tijdstip van een operatie een hoger risico heeft voor bloedingen.
  1. Ook mensen met bloedaandoeningen consumeren beter geen gember. Het verhoogt de bloedstroom, wat eigenlijk goed is, maar niet voor personen met bloed aandoeningen.
  1. Zwangere vrouwen consulteren best hun huisarts als ze gember willen consumeren. De effecten van gember tijdens de zwangerschap zijn nog niet volledig onderzocht.
  1. Als je ook andere medicijnen gebruikt zoals bloedverdunners consumeer je best geen gember. Volgens MedlinePlus, een dienst van the National Institutes on Health, kan gember effect hebben op bloedverdunners.

    Ook maagzuurremmers kunnen worden aangetast door gember. Dit kan de maagzuurproductie stimuleren. Gember kan invloed hebben op medicijnen voor het hart, afslankmiddelen, antihistaminica en kankerbehandelingen. Toch ontbreekt diepgaand onderzoek en zijn de effecten van gember op medicijnen nog niet helemaal duidelijk. Het is aangeraden de dokter te consulteren als je andere medicijnen gebruikt.

Limoen en gemberthee

Welke dosis mag ik dan wel innemen?

Zoals bij elk kruid is er niet zoiets als een standaard dosis. Er is geen onderzoek uitgevoerd naar de toegelaten dosis. Verschillende dokters hebben hun eigen mening erover.  Volgens The University of Maryland Medical Center mag je maximum 4 gram per dag innemen. Meer dan 4 gram kan leiden tot bijwerkingen zoals diarree, en maagproblemen. Voor zwangere vrouwen wordt dan weer een dosis van 1 gram per dag geadviseerd. Toch raadpleeg je beter de dokter!

Matcha als alternatief? 

Liever geen gezondheidsrisico's lopen met gember? Dat is geen probleem. Matcha is een ideaal alternatief om jouw gezondheidsdoelen te bereiken. 

SHOP MATCHA

Conclusie

Gember is een veilige plant die veel gebruikt worden omwille van zijn geneeskundige werking. Het eten van gember kan de gezondheid ondersteunen en er is veel onderzoek geweest naar de gunstige effecten. Over het algemeen kan gember gewoon ingenomen worden zonder gevaar. Personen met een bepaalde conditie, zwangere vrouwen of mensen die medicijnen nemen consulteren toch best eerst de huisarts.

Reacties

Ik drink reeds 3maanden gember met kurkuma,mijn bloeddruk is verlaagd,mijn maagpijn is vermindert.Minder ontstekingen .en mijn libido is verbetert

— Rudy

Drink sedert een paar weken 3 koppen gemberthee per dag, heb nu darmproblemen en blaasproblemen gekregen, constant plasgevoel.
ben nu gestopt met gember drinken en hopelijk wordt het terug beter.

— baeten gerda

Ik ben niet verbaasd over klachten na gember te hebben gebruikt. Volgens mij is 3 gram reeds te veel. Men houdt het beter op 2 gram vers gesneden gember in heet water of 100 gram in sneetjes puur te eten. Ik ben geen expert maar spreek uit eigen ervaring.

— Chris

Ben diabeet heb een pace maker en sarcoidose,mag ik iedere dag 3gr verse gember gebruiken.

— J.a.Joly

ik kook gember 100gram in schijfjes gesneden met wat kurkuma en thym in 4liter water en 2citoenen kook ik ook in schijven in 1l water en laat alles een dag staan en giet ik alles te samen en vul in flessen van 1l en per dag drink ik een halve liter is dat oké

— Joseph Vanloo

ik gebruik elke dag 1 gember wortel in mijn verse vruchtensap op 1 litre.is dit te veel

— peter

Ik neem medicijnen voor hart en ook nog bloeverduners kan het zijn dat ik meer hartritme stoornise krijg van gember

— Rita

Je schrijft een goed verhaal over gember. Je spreekt ook over de gevaren. Wat is de maximale dagdosis. Ik slik 1000mg verkregen bij de NatuurApotheek in Pijnacker. Graag een reactie

— Michiel

Heb geen hartproblemen, alleen te hoge bloeddruk….krijg er medicijnen voor….maar na 2 jaar rare uitslag op handen en onderbenenen….paars, rode vlekken
…gaan pas na 2 weken weer weg, heb afgebouwd met die troep……slik niets meer, wel iedere dag verse gember…..bloeddruk is goed……en de vlekken verdwijnen ook! Af en toe eentje..

— Louisa

Heb geen hartproblemen, alleen te hoge bloeddruk….krijg er medicijnen voor….maar na 2 jaar rare uitslag op handen en onderbenenen….paars, rode vlekken
…gaan pas na 2 weken weer weg, heb afgebouwd met die troep……slik niets meer, wel iedere dag verse gember…..bloeddruk is goed……en de vlekken verdwijnen ook! Af en toe eentje..

— Louisa

ik neem medicatie Asaflow mag ik verse gember nemen

— strubbe

Ik ben 31 weken zwanger en dronk vandaag een sapje met een stuk van 2 à 3cm verse gember erin. Kort daarna werd ik erg ziek. Erge buikpijn,wel zeker een uur lang. Nadien werd de pijn minder en bleef ik de rest van de dag misselijk en kreeg ik ook diarree. Bij het opzoeken kwam ik dit artikel tegen. Ik had helemaal geen idee dat gember een negatief effect kan hebben op de zwangerschap! Ik drink het weleens in een theezakje maar dit zal niet zo intens zijn.

— Nadia

Na het meer gebruiken van gemberthee heb ik last van niet te stoppen bloedingen van kleine wondjes. Kan xat de oorzaak zijn ??

— karel

Ik gebruik gember al een 6 tal maanden en in grote hoeveel . Ik gebruik het voor buikvet verbranding . Maar nu heb veel rimpels in mijn gezicht en op mijn armen en handen losse huid kan dat de oorzaak zijn van mijn gemberthee.

— Marleen

Ik consumeer al ongeveer 30 jaar regelmatig Gember. het is begonnen met het door het eten te doen. sinds de laatste 5 jaar drink ik gemiddeld 3x per week een grote kop hele sterke gember thee. ik rasp een knol ter grote van twee vingers, ik knijp de pulp uit en vang het vocht op waar ik vervolgens heet water op giet.
Ik voel me super goed, ben nooit verkouden, je ontlasting stinkt niet en je hebt een frisse adem.
dat het kanker kan voorkomen en deels kan genezen, daar ben ik heilig van overtuigd, echter ik kan deze conclusie pas hard maken als ik op het einde van m’n leven ben. de staat van mijn leven op maken heet zoiets.
Siegfried

— Siegfried

Ik gebruik verse gember in thee en ik heb nu last van lage bloeddruk, ik moet wel zeggen dat ik hardloop 6 keer in de week. Ik ga nu even ermee stoppen of minderen.

— Esther Colina

Dokters zeggen stop tegen alles wat natuurlijk is ze zijn bang dat mensen overstappen naar natuurlijke Produkten en medicijnen niet meer gaan innemen. tjaa dan hoef niemand meer van die giftige medicijnen meer in te nemen. Dokters zeggen altijd geloof niet alles wat op Google staat, nou dat bepaal ik zelf en gaat nog steeds prima

— Amorica

Sinds 2 weken drink ik 3 koppen per dag en vind het heerlijk!!!!!Voel me stukken beter maar zweet wel meer komt dat hierdoor???MVG. Hannie

— Hannie

ik drink al drie jaar gember en al wat ik ervan ondervind is dat ik precies terug 10 jaar jonger ben vijf jaar terug kon ik bijna niet meer stappen en nu ga ik naar tomorrowland en dans ik meer dan de jeugd ik ben maaglijder en heb al een stent voor mijn hart en toch ondervind ik daar helemaal geen last van enkel winderigheid ik ben ook 29 kg afgevallen met een goed dieet en de gember heeft me daarbij geholpen in plaats van tegen te werken , ik weet niet welke onderzoeken jullie doen maar ik blijf bij mijn gember want ik voel mij er goed bij

— bonne marcella

Mijn man drinkt iedere dag gember thee al bijna 2 jaar met kurkuma en zwarte peper heeft nergens last van

— Elly

Hallo klantenservice,
Wat u zegt over een overdosis, weet ik niet. Ik eet al jaren lang ong 300gr per week.
Ik heb nergens geen last van.
Geen diaree, oke het komt er makkelijk uit. Maar ik voel me heel lekker zelfs. Geen problemen met mijn maag. Dus ik denk dat ik dit teveel gember consumeren,uit de wereld kan helpen
Dank u en
M.V.G
Ruud Arends.

— Ruud Arends

Ik ga op 17 oktober operatie doen mijn baarmoeder wordt verwijderd . De probleem is ik wist niet dat gember mag niet gebruiken aks je operatie gast doen ik heb vandaag 4 gr gebruikt want hij werkt goed met mij Asma en hoesten , ben nu bang gaat de operatie dan door of niet want ik heb ergens vandaag gelezen dat ik 2 weken voor de operatie tijd geen gember gebruiken en dat wist ik niet .

— Maysorn

Ik zou graag willen weten hoeveel plakjes ik in me thee mag doen ik drink 2 koppen per dag 2 plakjes per kop en ik slik bloedverdunners v.w. 2x een longembolie

— Yolanda

Een alternatieve arts heeft me een keer aangeraden om geen gember te nemen ipvm m’n slechte lever ,(die aangetast is door m’n epilepsie medicijnen,) en ik heb idd ook klachten met m’n maag en daarvoor medicijnen.
Maar dat van m’n lever daar kan ik niets terug vinden op internet

— Ingrid

Ik heb neuspoliepen en chronische sinisitus en eet 20gram gemalen gember in beetje appelmoes.
Is dit dan teveel? Heb nergens last van

— Loes

Ik heb neuspoliepen en chronische sinisitus en eet 20gram gemalen gember in beetje appelmoes.
Is dit dan teveel? Heb nergens last van

— Loes

Je kunt het nét zó goed niet nemen want het heeft meer ná-, dan vóórdelen.
Als ik dit lees, komt nog bij dat ik het niet eens lekker vind!

— Rianne

@Sonja
In het artikel staat: maximaal 4 gram gember per dag.

— Siphra

Hoi ik drink graag gemberthee. Ik zet deze met 3cm verse gember en 1 liter water. Ik drink wel 2 liter per dag
Is dit al te veel?

— Sonja