In de Vlaamse keuken spelen groenten vooral een belangrijke rol bij de lunch of het avondeten.

Maar als we het over ontbijten hebben, dan denken we niet direct aan groenten, terwijl er zoveel fantastische groenten zijn die perfect zijn voor een lekker en voedzaam ontbijt.

Je moet misschien even wennen aan het idee, maar in deze blog geef ik je 6 redenen waarom groenten eten bij het ontbijt gezond is.

Ik zet je ook graag goed op weg met 4 ontbijtrecepten. 

1. Je start de dag met voldoende voedingsvezels 

Alle groenten bevatten veel vezels. Een gezond lichaam heeft vezels nodig want dit ondersteunt de spijsvertering, het houdt de darmen gezond en zorgt hierdoor ook voor een goede stoelgang.

Nog een voordeel: vezels zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Het vult goed waardoor je minder snel honger of zin krijgt gedurende de dag. 

2. Veel mensen geraken niet aan de minimum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 

Volgens de richtlijnen zou je minimum 250 gram groenten moeten eten per dag voor een gezond voedingspatroon. Spijtig genoeg geraken heel wat mensen niet aan dit totaal. Door ‘s morgens groenten te integreren in je ontbijt, creëer je een extra moment waardoor je makkelijker aan die aanbevolen hoeveelheid geraakt. 

3. Er is zoveel verscheidenheid 

Je hoeft absoluut niet op salade en tomaten te leven, er zijn zoveel andere prachtige groenten waarmee je kan experimenteren. 

Moet je nog wat wennen aan het idee van groenten bij het ontbijt? Bouw het dan langzaam op: start eens met een omelet met tomaatjes, een toast met avocado en zalm of verwerk groenten zoals spinazie in een smoothie bowl. 

4. Groenten bevatten weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen

Het is gemakkelijk om ‘s morgens naar de doos cornflakes te grijpen of weer eens een aantal toasts met choco naar binnen te werken. Maar echt gezond is dat niet…

Als je aan een gezonde levensstijl wil werken of enkele kilootjes wilt kwijtspelen, dan zijn groenten bij het ontbijt ideaal. Ze bevatten weinig calorieën maar wel heel wat gezonde stoffen waardoor ze je lichaam gezond houden. 

5. Ze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Ik heb het in vorige blogs al vaker gehad over een stabiele bloedsuikerspiegel, omdat dit belangrijk is voor je gezondheid. Wanneer die stabiel blijft ervaar je minder dipjes, geen stemmingswisselingen en zal je ook minder snel zin hebben om te snacken. Je hebt er dus baat bij als die stabiel blijft. 

Verse groenten zorgen voor deze stabiele bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot de vele suikerrijke ontbijtjes die we in ons land vaak op het menu hebben staan. 

6. Je start de dag gehydrateerd 

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Na een nachtje slapen kan je lichaam wel een vochtboost gebruiken. Omdat groenten boordevol vocht zitten zijn ze de ideale manier om je vochtpeil aan te vullen. 

4 makkelijke ontbijtrecepten met groenten

Paprika of portobello met ei 

Voor dit receptje heb je gewoon een paprika of portobello en een ei nodig. 

Hol de paprika uit en voeg het ei toe. Daarna nog even in de oven of airfryer en je hebt een makkelijk, snel en gezond ontbijt! 

De combinatie van eiwitten en groenten is ideaal voor een verzadigd gevoel. 

Paprika portobello met ei

Hartige spinazie pannenkoeken

Een pannenkoek moet niet altijd zoet zijn, ook de hartige variant is overheerlijk. Het is trouwens dé manier om groenten te verwerken, je hoeft ze dus niet apart te eten. 

Met wat spinazie, amandelmelk, haver en bananen tover je snel lekkere pannenkoeken op tafel. De banaan maakt het wat zoeter en je hebt de goede stoffen van de spinazie binnen. Win-win! 

Spinazie pannenkoeken

Een groene smoothie met kool en selder

Een smoothie is een makkelijke manier om je portie groenten binnen te krijgen. Zeker voor mensen die niet graag groenten eten, want je hebt niet het gevoel dat je een grote berg groenten moet eten. :-) 

Probeer eens deze combinatie van peer, banaan, kool en selder. Succes gegarandeerd! 

Groene smoothie

Havermout met zoete aardappel 

Als er één groente is die ontzettend goed past bij het ontbijt, dan is het zoete aardappel wel. Dat heeft het natuurlijk te danken aan zijn zoete smaak, want dit is de perfecte aanvulling voor bijna elk ontbijt. 

Havermout is één van de favoriete ontbijtjes van veel Belgen en Nederlanders. Dit kan je perfect combineren met wat gepureerde zoete aardappel, honing en pecannoten. Probeer het eens zelf, en laat me zeker weten wat jij ervan vindt. :-) 

Havermout

Eet jij graag groenten bij jouw ontbijt?  En welke combinaties vind jij het lekkerst?

Reacties

Tania Verbocht:

Hallo,
Als ik de detox en de skinny matcha te samen wil gebruiken,hoe kan ik dat dan het beste doen en hoeveel per dag van elks.
Groetjes Tania

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.