De zomer staat gelijk aan warme ochtenden, ontluikende bloemen, de vogels en hun gezang…. Maar voor velen is de zomer (en de lente) ook de periode van hooikoorts. Heb jij last van hooikoorts? Dan weet je dat het allesbehalve fijn is om voortdurend rond te lopen met rode, geïrriteerde ogen, een loopneus en niesbuien.

Maar wist je dat je er zelf iets aan kan doen? Bepaalde kruiden of bloemen kunnen de klachten verlichten. Ik zet de negen belangrijkste kruiden voor je op een rijtje die ontzettend goed helpen tegen hooikoorts.

Wat is hooikoorts (Allergische rhinitis) ?

Eerst even dit: wat is hooikoorts nu net? We weten dat één op de vijf Belgen en Nederlanders hier last van hebben, maar hoe ontstaat het?

Als je hooikoorts hebt, dan ben je allergisch voor stuifmeelkorrels (pollen) van bepaalde bomen, planten of grassen. Je lichaam reageert overdreven sterk op deze normale stoffen en daarom gaat het in verdedigingsmodus: er wordt extra histamine aangemaakt om je te beschermen tegen deze stoffen, ook al zijn ze onschuldig. Histamine is de stof die verantwoordelijk is voor het opzwellen van je neusslijmvlies: hierdoor krijg je de typische klachten zoals een loopneus, geïrriteerde ogen, keelpijn en vermoeidheid.

Wat de precieze oorzaak is van hooikoorts, dat is nog onduidelijk. Genetische aanleg zou wel aan de basis kunnen liggen, het is dus voor een stuk erfelijk.

Geneeskrachtige kruiden tegen hooikoorts

1. Vlierbloesem lost slijmen op

Van mei tot juli staat de vlier in bloei, het is een struik die je in deze periode vaak in de natuur terugvindt. Het is een wonderkruid met een helende werking: zo zal het niet alleen je weerstand verhogen, maar ook slijmen in je keel oplossen waardoor het zeer goed werkt bij een ontsteking van de luchtwegen.

Je kan er thee van zetten, siroop van maken of je kan het zelfs gebruiken als neusspoeling door de thee wat te laten afkoelen.

knoflook

2. Knoflook blokkeert de allergische reactie

Eet je graag knoflook? Dan heb ik goed nieuws voor jou want knoflook bevat een gigantische dosis quercetine: deze stof is in staat om de allergische reactie voor pollen te blokkeren. Het zal de ontwikkeling van histamine in je bloed remmen, histamine is het stofje dat verantwoordelijk is voor de allergische reactie.

Daarnaast is het ook goed voor je immuunsysteem waardoor je minder snel verkouden wordt. Van een win-win gesproken!

3. Kamillethee werkt ontstekingsremmend

Kamille heeft een ontstekingsremmende werking en is daardoor ideaal bij keelpijn.

Het werkt ook verzachtend.

Heb je vooral ‘s avonds last van bepaalde klachten? Drink dan een kopje kamillethee voor het slapengaan: het helpt niet alleen om de klachten te verlichten, maar je zal er ook heerlijk door slapen.

brandnetelthee

4. Brandnetelthee zit vol histamine en vitaminen

Brandnetels, gezond? De brandnetel wordt nog vaak als onkruid bekeken en we komen er liever niet mee in direct contact. Maar wist je dat dit kruid eigenlijk supergezond is?

Het zit boordevol vitaminen en mineralen en jawel, dit kruid bevat van nature histamine.

Histamine is verantwoordelijk voor de klachten die je bij hooikoorts hebt. Maar als je via brandnetel histamine binnenkrijgt, dan zou je een soort van bescherming opbouwen.

En nee, als je er thee van maakt dan prikken de bladeren niet meer. Ze geven juist een lekker pittige smaak aan je thee. :-)

5. Rooibosthee bevat een grote dosis antioxidanten

Rooibos is afkomstig van een plant die enkel in Zuid-Afrika groeit. Ook bij ons is rooibos thee ontzettend geliefd want het zit vol antioxidanten en quercetine, de stof die je allergie blokkeert.

Rooibos is een bronchodilator, dat wil zeggen dat het de luchtwegen verwijdt als ze vernauwd zijn, wat bij hooikoorts vaak het geval is. Het zal er dus voor zorgen dat je makkelijker kan ademen.

kurkumathee

6. Kurkuma kan ontstekingen bestrijden

In een vorige blog vertelde ik je al over de vele gezondheidsvoordelen van kurkuma. En wat blijkt: kurkuma is ook goed tegen hooikoorts!

Dat heeft dit specerij te danken aan het stofje curcumine, een superantioxidant die de aanmaak van histamine beperkt houdt. Daarnaast is kurkuma ideaal tegen ontstekingen, waardoor het je lichaam helpt om van die vervelende hooikoorts te herstellen.

Tip: combineer het met zwarte peper want dat verhoogt de opname. In onze Golden Matcha met kurkuma doen we dat ook.

7. Gember geeft je immuunsysteem een boost

Net zoals kurkuma zal gember de aanmaak van histamine afremmen. Je mag dit pittig knolletje dus zeker wat vaker toevoegen aan gerechten. Als de aanmaak van histamine beperkt blijft zal je ook minder klachten krijgen. Daarnaast heeft gember een antimicrobiële werking, en zal het je weerstand dus sterk houden.

Zet een kopje van onze kant-en-klare Limoen & Gemberthee of voeg wat gember toe aan salades, soep of andere gerechten voor een pittige touch.

8. Zoethout wordt vaak ingezet bij problemen met de luchtwegen

Zoethout werkt goed bij ontstekingen en artritis, omdat de werking hiervan sterk lijkt op dat van cortisone. Het werkt anti-allergeen en zorgt ervoor dat je gemakkelijker slijm kan ophoesten. Zoethout biedt ook verlichting bij keelpijn.

Wel belangrijk om te weten: overdrijf niet met je inname. Een halve liter thee op een dag mag, maar doe dat nooit langer dan 14 dagen. Als je een hoge bloeddruk hebt mag je geen zoethout-thee drinken want dit zorgt juist voor een hogere bloeddruk.

tijm thee

9. Tijm bevat veel vitamine A en C

Tijm is een geweldig kruid met prachtige voordelen. Zo zal het je immuunsysteem versterken door de hoge hoeveelheid vitaminen. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt bij infecties van de luchtwegen. Tijm lost slijm op waardoor het, net zoals zoethout, ervoor zorgt dat je makkelijker kan ademen.

Een tip: je kan thee zetten met tijm, maar je kan ook essentiële olie kopen en dit laten verdampen in een diffuser. De diffuser verspreidt een gezonde lucht in huis die goed is voor je luchtwegen.

Nog enkele tips tegen hooikoorts

  • Ga je naar buiten? Smeer dan wat vaseline onder je neus en draag een zonnebril. Dit beschermt je lichaam beter tegen pollen.
  • Douche voor het slapengaan. Zo was je die pollen letterlijk van je huid en uit je haar, waardoor je ‘s nachts minder last hebt van je keel en neus.
  • Hou je immuunsysteem sterk met vitamine C. Eet veel gezonde voeding die rijk is aan vitaminen.
  • Bij warm, droog weer hou je de ramen best dicht. Wil je de woning verluchten? Doe dit dan ‘s ochtends, ‘s avonds of na een stevige regenbui.
  • Keelpijn of last van een verstopte neus? Je kan je luchtwegen ook stomen. Vul een kom met warm water, hou je neus boven de kom en dek af met een handdoek. De warme stoom zal je neus terug vrijmaken.

Hoe ga jij om met hooikoorts? Heb jij tips die goed werken? Laat het even weten in de reacties.

Groetjes,

Ronny