Er gaat niets boven een versgebakken cake en de geur die de keuken vult terwijl de cake in de oven zit. Huisgemaakt is altijd beter, je proeft hoeveel tijd en liefde er in zo’n gebak zit. :-) 

Het voorbije weekend ging ik weer aan de slag in de keuken en toverde ik deze heerlijke homemade cakerol met matcha en citroenvulling op tafel. De combinatie van matcha en citroen is heerlijk verfrissend. Probeer zeker eens dit receptje, het is één van mijn favorieten! 

Wat heb je nodig voor de cakerol? 

(Recept voor een cake voor 8 personen) 

 • 125 gr + 2 eetlepels tarwebloem en nog wat extra om achteraf op de cake te strooien. 
 • 125 gr kristalsuiker en wat extra suiker (ook om over de cake te strooien).
 • 3 eieren 
 • 1 eetlepel matcha
 • 1 eetlepel lauw water 

Benodigdheden voor de vulling 

 • 3 dl slagroom
 • 4 eetlepels lemon curd. Die maken we uiteraard ook volledig zelf met 2 eieren, 175 gr suiker, 115 gr ongezouten boter, het sap van 2 citroenen (en wat schil) en een halve eetlepel maïszetmeel. Heb je achteraf nog lemon curd over? Deze overheerlijke Engelse specialiteit kan je ook in andere desserts verwerken of zelfs op je boterhammen smeren. 

Hoe maak je de cakerol? 

 1. Verwarm de oven eerst voor op 200 graden. Vet een bakvorm in (33x 23 cm) en bekleed het met bakpapier. Het papier bestrijk je ook met olie en bestrooi je met wat bloem en kristalsuiker.
 2. De eieren en de suiker doe je samen in een kom. Klop het met een mixer tot een dik mengsel. Het moet een spoor nalaten als je de klopper optilt, zo weet je dat het mengsel stevig genoeg is. Deze stap vraagt wat geduld, het kan dus mogelijk zijn dat je een tiental minuten moet mixen. 
 3. Zeef de bloem in een andere kom en roer er het matchapoeder onder. De helft doe je bij het cakemengsel, meng het met een achtvormige beweging er goed door. Herhaal dit met de resterende bloem. Meng daarna ook het water erdoor.
 4. Doe het mengel in de bakvorm en zorg ervoor dat het egaal verdeeld is tot in de hoeken. 
 5. Bak de cake zo’n 10 à 12 minuten. Zorg ervoor dat hij gerezen is en dat de cake stevig aanvoelt. 
 6. Leg een vochtige theedoek op tafel en leg er een groot vel bakpapier op. Dit bestrooi je met suiker. 
 7. Gebruik een mes om de cake los te maken uit de vorm. Keer de cake voorzichtig op op het bakpapier.
 8. Trek voorzichtig het bakpapier eraf en snijd de randen van de cake bij. Leg er een ander stuk bakpapier op zodat je de cake vanaf de korte zijden kan oprollen, door het papier en de theedoek onder de cake te gebruiken. De vochtige theedoek onder de cake helpt om barsten te voorkomen. 
 9. Maak ondertussen de lemon curd. Klop de eieren los in een pannetje samen met het citroensap, de geraspte schil, de suiker en het maïszetmeel. Doe er de boter in stukjes bij en blijf roeren terwijl het mengsel verwarmt en indikt. Giet het mengsel daarna in bokalen. 
 10. Klop de slagroom stijf in een kom. Meng er de lemon curd losjes onder (zodat je een marmereffect verkrijgt). 
 11. Rol de cake na het afkoelen uit en bestrijk met de vulling. Laat langs de randen een stukje vrij. Rol de cake daarna rustig weer op (zodat hij niet breekt) en leg de cake met de naad naar beneden op een bord of schaal. Bestrooi met suiker en daarna kan het genieten beginnen! ;)

Deze cakerol ziet er niet alleen fantastisch uit, de smaak is verrukkelijk! Hij valt bij jong en oud in de smaak. Probeer je dit recept zelf? Deel je foto’s dan gerust met de hashtag #joyofmatcha op social media.

Ontdek nog meer verrassende matcha recepten in ons gratis receptenboek. Klik hier en download jouw GRATIS Matcha Receptenboek vol overheerlijke recepten.

Haal direct alles in huis

Producten in dit recept

Gratis Matcha receptenboek

Ontdek nog meer verrassende matcha recepten in ons gratis receptenboek.