Ben jij een fervent koffiedrinker en kan je niet zonder jouw kopje ‘s ochtends? België (en ook Nederland) is een echt koffieland. We starten onze werkdag meestal met een tas koffie. ‘s Morgens een babbeltje doen met de collega’s rond het koffiemachine op het werk, dat hoort er voor velen bij.

Iedereen kent de voordelen van koffie maar het drinken van matcha is nog steeds iets minder gekend, toch zeker op de werkvloer. Onterecht, want het groene poeder is supergezond, lekker en maakt je ontzettend productief.

De laatste jaren zien we dat heel wat gezondheidsexperts en belangrijke chefs (waaronder Sandra Bekkari) dagelijks een kopje matcha drinken. De populariteit neemt ook toe in hippe koffiebars, waar je regelmatig een matcha latte op de kaart spot.

Maar waarom zou je elke dag een kopje matcha drinken?

Vandaag geef ik je 8 redenen waarom je dat dagelijks kopje koffie best aan de kant schuift voor een overheerlijke kop matcha thee.

Matcha kopen

Belangrijke gezondheidsvoordelen van matcha

  1. Last van een slechte koffie-adem ‘s ochtends? Met matcha heb je dat probleem niet, want het zorgt juist voor een frisse adem! Daarnaast is het beter voor je tanden want het verkleurt je gebit niet, in tegenstelling tot koffie.

  2. Matcha bevat minder cafeïne dan een kopje koffie, maar het zorgt toch voor een energieboost van zo’n 6 uren lang. Je hebt trouwens geen last van een dipje achteraf, wat bij koffie toch een nadeel is. Na het koffiedrinken bereik je eerst een piek en niet veel later kom je in een dip terecht wanneer de cafeïne is uitgewerkt.

  3. Heb je na het drinken van koffie last van hartkloppingen of voel je je opgejaagd? Ook dat heb je bij matcha niet, het groene poeder bevat namelijk het stofje L-theanine. Deze stof heeft een kalmerende werking, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het zorgt ervoor dat je rustig wordt zonder je suf te maken.

  4. De kalmerende werking van matcha is ook goed voor je concentratievermogen. Je kan je beter focussen en daarom is het de ideale drank op momenten wanneer je moet presteren.

  5. Wist je dat matcha vol antioxidanten zit? Het bevat 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee. Als we kijken naar de voedingswaarden, dan is 1 kopje matcha gelijk aan 10 kopjes groene thee. De keuze is dan snel gemaakt, toch? Deze antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen, dat zijn schadelijke deeltjes die kanker en andere ziektes kunnen veroorzaken.

    Het is wetenschappelijk bewezen dat matcha veel meer antioxidanten bevat dan fruit of groenten. Matcha bevat 1573 ORAC eenheden (antioxidanten) per gram. Bosbessen maar 93 eenheden per gram, dat toont direct aan hoe gezond matcha is.

  6. Matcha is trouwens ook goed voor je immuunsysteem. Het is een bron van magnesium, chromium, zink, selenium en vitamine C. Deze stoffen helpen om jouw immuunsysteem te versterken. Ideaal als je tijdens de koude herfst- en wintermaanden een verkoudheid voelt opkomen.

Matcha vs Koffie

Vergelijking van de voedingswaarden

Als we de voedingswaarden van koffie en matcha vergelijken, dan zien we toch ook opmerkelijke verschillen. Matcha bevat zoveel gezonde stoffen en op dat vlak is het toch de absolute winnaar! Dat kunnen zelfs fervente koffiedrinkers niet ontkennen.

Vooral de hoeveelheid antioxidanten, aminozuren, catechines en vezels maken van matcha thee een wonderdrank.

Voedingswaarde

Koffie

Matcha

ORAC (antioxidanten)

0 eenheden

1573 eenheden

Aminozuren (belangrijke bouwstenen voor ons lichaam)

0 mg

44,7 mg

Cafeïne

60 mg

34 mg

Vezels

0 mg

314 mg

Catechines

0 mg

134 mg

Polyfenolen

250 mg

99 mg

Vitamine C

0 mg

1,85 mg

Vitamine A

0 mg

0,325 mg

Kalium

97,5 mg

20,5 mg

Hoeveelheid per kop

Nog een voordeel is de hoeveelheid die je nodig hebt per kop. Voor 1 kopje matcha thee heb je maar heel weinig poeder nodig. De juiste hoeveelheid kan je afwegen met onze bamboelepel, dan weet je dat je niet te veel gebruikt.

Omdat je niet veel nodig hebt kom je met één potje zo’n 30 dagen toe.

Conclusie: ervaar de voordelen van 1 kopje matcha per dag

Koffie is zeker niet ongezond, het heeft zelfs bepaalde gezondheidsvoordelen als je er niet mee overdrijft. Alles mag, maar met mate.

Toch zijn er enkele nadelige effecten: na het drinken van koffie kan je je onrustig voelen en een dipje ervaren. Deze nadelen heb je niet bij het drinken van matcha. Bovendien is het groene poeder supergezond, dat blijkt ook uit de voedingswaarden.

Bescherm je lichaam tegen vrije radicalen, dat doe je al met 1 kopje matcha per dag.

Waarom bestellen bij Joy of Matcha?

Doordat matcha steeds populairder wordt spelen bedrijven hier handig op in, ze bieden matcha aan tegen extreem lage prijzen. Tegenwoordig vind je zelfs in bepaalde supermarkten matcha thee. De kwaliteit van deze merken kan je niet vergelijken met de matcha die bij echte thee speciaalzaken wordt verkocht.

Voor een goede matcha betaal je voor 30 gram toch zeker tussen de 25 en 35 euro. Alles wat goedkoper is, is van mindere kwaliteit en dat proef je. De smaak dan zal heel bitter zijn en dit is niet hoe een goede matcha moet smaken.

Je koopt jouw matcha dus beter bij een thee speciaalzaak, zoals Joy of Matcha. We zijn een klein familiebedrijf en kiezen bewust voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Onze matcha is van de beste kwaliteit omdat we jou alleen maar het allerbeste willen bieden.

Probeer het zelf en ervaar de voordelen voor jouw lichaam, bestel jouw potje matcha via onze webshop.

Reacties

goede middag
dat zal nu een goede week zijn dat ik “You of Macha” gebruik – 1 à 2 X per dag
Eerst en vooral vind ik de smaak lekker – en de voordelen die u zojuist vermeld zijn goed meegenomen.
Ik vind wel dat ik een boost krijg na het drinken hiervan (nog niet helemaal overtuigd) – ik blijf deze the drinken daar ik wel overtuigd ben van de eigenschappen ervan
ondertussen heb ik 2 potjes in de kast – een nieuwe bestelling zit er voorlopig niet in – maar dat doe ik wel later
MVG
Nicole

— Nicole Schatteman