Drink jij meerdere tassen kruidenthee per dag? Dan heb ik heel goed nieuws voor jou want het is supergezond! Kruiden hebben een heilzame werking, daarom wordt kruidenthee vaak aangeraden bij allerlei kwaaltjes zoals misselijkheid, voor een betere spijsvertering of zelfs voor een goede nachtrust.

Maar welk kruid is geschikt voor welke kwaal, en waarom zijn deze kruiden net zo gezond?

Vandaag som ik 7 verrassende kruidentheeën met bijhorende indrukwekkende gezondheidsvoordelen voor je op, die je zelf zeker eens moet proberen. :-)

 1. Kamillethee tegen stress en slapeloosheid
 2. Muntthee voor betere spijsvertering en darmen
 3. Vlierbloesem versterkt het immuunstysteem
 4. Paardenbloem voor verlichting bij reuma
 5. Tijm tegen verkoudheid en keelpijn
 6. Gemberthee tegen misselijkheid
 7. Hibiscusthee is goed voor je bloeddruk en lever

Kamille vermindert stress en helpt bij slapeloosheid 

Kamillethee wordt al jaren gedronken voor het slapengaan en terecht: volgens verschillende studies, waaronder een onderzoek uit The Journal of Clinical Pharmacology, blijkt dat kamillethee slaap kan stimuleren. Daarnaast toont onderzoek ook aan dat kamillethee de aanmaak van serotonine en melatonine stimuleert, dit zijn hormonen die je rustig maken.

Een of twee tasjes per dag kunnen jouw stressniveau dus drastisch verlagen. Vervang dus zeker af en toe dat kopje koffie door kamillethee voor een ontspannen geest.

Kamille heeft ook de volgende voordelen:

 • Heb je last van keelpijn? Een kopje kamillethee kan de pijn verlichten want het is enorm goed voor de luchtwegen.
 • Door de rustgevende werking is deze thee ook geschikt om menstruatiepijn te verminderen.
 • Kamille heeft een desinfecterende werking. Heb je een wondje? Zet een tasje kamille thee, doe een doek in de lauwe thee en dep de wond. Het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen.

Marokkaanse muntthee

Munt is goed voor de spijsvertering en darmen

Na een uitgebreid diner op restaurant grijpen heel wat mensen naar muntthee. Het helpt om dat zwaar gevoel te verminderen want het bevordert de spijsvertering. Muntthee heeft daarnaast nog enkele andere gezondheidsvoordelen:

 • Het werkt tegen misselijkheid, is krampstillend en vermindert gassen. Last van reisziekte? Drink een tasje thee tijdens de reis, het biedt verlichting. Uit studies blijkt dat munt goed is voor de spijsvertering.
 • Muntthee lost slijm op, daardoor is het de ideale drank tijdens een verkoudheid.
 • Last van een slechte adem? Munt helpt om deze slechte geurtjes te bestrijden.
 • Het zou ook helpen bij spierpijn en hoofdpijn, omdat munt de spieren kan ontspannen.

Vlierbloesem versterkt het immuunsysteem en beschermt tegen ziektes

De vlier is een echte wonderplant, toch weten weinig mensen dat de bloesem van de vlier krachtige eigenschappen bevat. Het wordt al jarenlang ingezet als remedie tegen verkoudheden en griep. De bloesem werkt licht sedatief waardoor het vaak gebruikt wordt bij koorts. Uit onderzoek blijkt ook dat vlierbloesem het immuunsysteem versterkt en dus helpt om griep en andere ziektes te voorkomen.

Daarnaast heeft het ook de volgende voordelen:

 • Vlierbloesem bevat looistoffen en ursolzuur, dit zijn stoffen die ontstekingsremmend werken. Het zorgt ervoor dat overtollig slijm opgelost wordt en daardoor is het goed voor bronchitis, een verkoudheid of zelfs allergieën.
 • Je kan vlierbloesem ook uitwendig gebruiken, door de ontstekingsremmende werking is het goed voor ontstekingen en een droge/ ruwe huid.

Paardenbloem biedt verlichting bij reuma en is goed voor de lever

Paardenbloem is niet zomaar een onkruid dat aan de kant van de weg groeit, je kan er ook thee van zetten. Deze bloem en de wortels zit vol gezonde stoffen zoals fytosterolen, vetzuren, vitaminen, magnesium en mineralen. Het is vochtafdrijvend en stimuleert de lever en galblaas. Doordat het boordevol goede stoffen zit heeft het ook andere gezondheidsvoordelen:

 • Paardenbloem bevat veel mineralen, wat verlichting kan bieden bij reuma.
 • Doordat er veel ijzer in zit helpt het ook bij bloedarmoede.
 • Het bevat een hoge dosis van het antioxidant betacaroteen, onderzoek toont aan dat dit bescherming kan bieden tegen oxidatieve stress en cellulaire schade.
 • Last van constipatie? Paardenbloem werkt licht laxerend.

Tijmthee werkt bij een verkoudheid of keelpijn

Een vervelende kriebelhoest of een lopende neus, fijn is het niet… gelukkig kan je met natuurlijke middeltjes deze vervelende kwalen aanpakken.

Tijm bevat thymol, deze stof werkt bacteriedodend en slijmverdunnend, en daardoor is het goed bij een verkoudheid of ziektes die veroorzaakt worden door bacteriën. Onderzoek toont aan dat tijm een uitstekende desinfectant is, eigenlijk net zo goed als chloor, alleen is tijm niet giftig.

Daarnaast is tijmthee ontzettend goed voor jouw immuunsysteem! Tijm bevat een hoge dosis antioxidanten, vitamine C, A en mineralen die het lichaam beschermen tegen slechte invloeden van buitenaf.

Tijm is ook goed voor de spijsvertering, het vermindert een opgeblazen gevoel en gasvorming. Alleen maar voordelen dus!

Gember als remedie tegen misselijkheid

Ben je vaak misselijk? Gember is een van die oude middeltjes uit grootmoeders kast. Wist je dat het kruid volgens studies ook helpt bij zwangerschapsmisselijkheid, reisziekte én het verlichting kan bieden na zware behandelingen zoals chemotherapie? Het is niet langer een middeltje dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, ook wetenschappelijk onderzoek bevestigt de voordelen.

Gember bevat namelijk het krachtige stofje gingerol, het is een sterke antioxidant die ook inflammatoir werkt. Dat blijkt uit onderzoek. Door onze ongezonde maatschappij krijgen veel mensen last van ontstekingen, die ontstaan bijvoorbeeld door virussen of bacteriën. Met gezonde voeding kan je jouw lichaam beschermen tegen deze ontstekingen.

Hibiscus kan de bloeddruk verlagen en is goed voor de lever

Heb je al eens cranberry thee gedronken? Hibiscus kan je hiermee vergelijken, alleen is de smaak veel scherper en ook wat zuur, daar moeten de meeste mensen wat aan wennen. Tip: voeg wat honing toe om de smaak zachter te maken want hibiscusthee is wel supergezond!

Hibiscusthee heeft de volgende voordelen:

 • Het helpt volgens studies bij een te hoge bloeddruk.
 • Hibiscus kan de doorstroming van het bloed verbeteren. Daardoor houd je het hart en de bloedvaten gezond.
 • Daarnaast kan het ook bijdragen aan gewichtsverlies, het is dus ideaal als aanvulling bij een gezond dieet.
 • Het bestrijdt een te hoog cholesterolgehalte (het slechte LDL).
 • Het verlicht klachten bij maagproblemen.

Ken jij nog gezonde soorten kruidenthee? Laat het me even weten in een reactie onder dit artikel. 

Reacties

Dank u voor deze receptjes ga ze zeker eens uitproberen!
De Matcha thee van jullie is héél goed.

— Makowka liliane