Wat bevat 30 keer zo veel antioxidanten dan blauwe bessen? Denk je nu aan een gekke groente of een ander soort exotisch fruit?

Dat is het niet. Het gaat om een ondergewaardeerd kruid: de kruidnagel. Wellicht ken je het van naam, maar gebruik jij kruidnagel ook vaak in je eten of drinken? 

Wat is kruidnagel?

Heb je wel eens goed naar een kruidnagel gekeken? Dan kun je misschien raden wat een kruidnagel eigenlijk is. Het is namelijk de ongeopende, gedroogde bloem van de kruidnagelboom. Deze boom groeit in een tropisch zeeklimaat. Dus helaas niet geschikt voor in je achtertuin. 

De knoppen van de boom moeten geplukt worden voordat deze uitgroeien tot bloemetjes. De timing van het plukken is erg belangrijk. Daarna worden de knoppen gedroogd en worden ze bruin 

Kruidnagels worden veel gebruikt in koekkruiden, stoofgerechten en glühwein. Je eet de kruidnagel zelf nooit op. Dat is helemaal niet lekker. De kruidnagel geeft een sterke, kruidige en peperige smaak af. 

Wat doet kruidnagel voor je gezondheid?

Wat kunnen deze kleine, bruine knopjes voor jou en je gezondheid betekenen? 

Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn fantastisch. Dat kun je lezen in de blog ‘Antioxidanten: Wat zijn het en waarom heeft je lichaam ze nodig?’. Je vindt ze in groenten en fruit, noten, onze matcha en in kruiden. Kruiden en specerijen bevatten zelfs heel veel antioxidanten. In het rijtje van producten met veel antioxidanten staat de kruidnagel zelfs op nummer 1! Ja je leest het goed. 

De antioxidanten in kruidnagel helpen bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen, waardoor het risico op kanker kleiner wordt.

Goed voor sterke botten

Je wilt zo lang mogelijk sterke botten houden. Zodat je alles kunt blijven doen en zodat je op latere leeftijd niet zo snel botten breekt. Kruidnagel kan daarbij helpen. Het bevat een stof met de naam eugenol die slijtage van botten kan verlichten en de botdichtheid ten goede komt. 

Een andere stof is manganese. Dit is een soort mineraal. Het mineraal is heel erg belangrijk voor de formatie van botten. En hoewel de meeste studies naar botten en kruidnagel bij muizen zijn uitgevoerd, wijst alles erop dat wij als mensen ook kunnen profiteren van dit effect. 

Goed voor je tandvlees

Dit effect had je misschien niet verwacht. Maar kruidnagel helpt tegen twee bacteriën die niet goed zijn voor je tandvlees. Er is onderzoek gedaan naar het effect van mondwater bestaande uit thee, kruidnagel en basilicum. Deelnemers hadden na drie weken gezonder tandvlees en minder tandplak. Daar zal de tandarts blij mee zijn!

Gezond tandvlees is niet alleen belangrijk voor je tanden. Ernstige tandvleesontstekingen gaan vaak samen met hart- en vaatziekten. De ontstekingen, stress en bacteriën kunnen dus hele vervelende gevolgen hebben.  

Helpt bloedsuiker te reguleren

Het bloedsuikergehalte (bloedglucose) is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Dat schommelt wanneer je eet. Wanneer je iets gegeten hebt stijgt de bloedsuiker in je bloed. Maar je lichaam brengt dat weer in evenwicht. Bij iemand met diabetes gebeurt dat niet meer. 

Uit onderzoek met muizen bleek dat kruidnagel kan leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel. Ook nam de afscheiding van insuline toe. Insuline is verantwoordelijk voor het transporteren van bloedsuiker naar andere vellen. Dit proces moet goed verlopen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. 

3 warme drankjes met kruidnagel

Winterthee met kruidnagel

Zin in een kruidig kopje thee? Probeer dan vooral deze mix. Je hebt nodig:

 • 1 sinaasappel
 • 4 kruidnagels
 • 1 kaneelstokje
 • 2 theezakjes 

Snijd een stuk schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Bewaar het sap apart. Voeg de schil, de kruidnagels en het kaneelstokje toe aan een pan. Schenk 750 milliliter water in de pan en breng dit aan de kook. Laat dit 15 minuten zacht koken. Zet het vuur daarna uit en hang twee theezakjes in het water. Laat dit nog eens 3 minuten trekken. Haal de zakjes uit de thee en voeg het sap toe. Je thee is klaar! 

Spicy Chai Matcha

Houd je wel van een beetje pit en warmte wanneer het buiten koud is. Meng de spicy chai dan met je favoriete soort melk. Dat is weer eens wat anders dan een mok chocolademelk en een stuk gezonder. Je kunt Spicy Chai Matcha ook toevoegen aan smoothies, yoghurt, vruchtensap, muesli en havermout. 

Alternatief voor glühwein

Liever geen alcohol, maar wel alle smaak? Probeer dan eens dit drankjes. Je hebt nodig:

 • 350 gram verse cranberry’s 
 • 2 steranijs
 • 1 kaneelstokje
 • 2 laurierblaadjes
 • 4 kruidnagels
 • Schil van sinaasappel
 • Schil van citroen

Doe alle ingrediënten in een grote pan en voeg daar een liter water aan toe. Laat dit koken totdat alle cranberry’s opengesprongen zijn. Zet het vuur uit, maar laat de pan nog even staan. Daarna kun je het warm of koud drinken. 

Kleine waarschuwing: Kruidnagel kan de werking van bloedverdunners versterken. Ben je van plan meer kruidnagel te nuttigen en gebruik je bloedverdunners. Neem dan eerst contact op met je dokter.