Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, buikpijn of diarree? Dan is de kans groot dat je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom, het is namelijk een van de meest voorkomende oorzaken van darmklachten. Ontzettend vervelend als je regelmatig last hebt van maag- en darmklachten… Er bestaan wel medicijnen die de klachten verminderen, maar wat als ik je zeg dat er ook kalmerende theesoorten zijn die de klachten van Het Prikkelbare Darm Syndroom op natuurlijke wijze verlichten? In deze blog ontdek je 5 theesoorten en infusies die kalmerend werken. 

Wat is Het prikkelbare darm syndroom (spastische darm)? 

Bij Het Prikkelbare Darm Syndroom heb je heel wat last van darm- en maagklachten zoals buikpijn, winderigheid en onregelmatige stoelgang. Je kan het spijtig genoeg niet genezen, maar je kan de klachten wel verminderen door je levensstijl aan te passen. Voldoende bewegen, veel water drinken, vezelrijke voeding eten… het zijn allemaal zaken die bijdragen tot gezonde darmen. 

Theesoorten die kalmerend werken

1. Kamillethee werkt ontspannend 

Eigenlijk is kamillethee geen thee, want het is niet afkomstig van de theeplant. Het is dus een infusie, maar het is wel supergezond. Zo heeft kamille een ontstekingsremmende werking en helpt het bij een opgeblazen gevoel of maagpijn. 

Maar dat niet alleen, want kamillethee wordt vaak gedronken voor het slapengaan, omdat het een ontspannende werking heeft. Het brengt je helemaal tot rust en heeft ook een ontspannende werking op je maag en darmen. Het is net dankzij die rustgevende werking dat het ontzettend goed helpt bij PDS.

Matcha thee

2. Groene thee (matcha) verbetert de darmgezondheid

Je darmen zijn je tweede brein, dat wordt vaak gezegd. Als de werking van je darmen niet optimaal is, dan wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd. Andersom geldt dat ook: als je bijvoorbeeld stress ervaart, dan zal dat direct een effect hebben op je darmen. Dat is ook de reden waarom zoveel mensen naar het toilet moeten als ze stress hebben. 

Je zorgt er dus best voor dat je darmen gezond zijn en blijven. Uit een recent onderzoek, dat gepubliceerd werd in The Journal of Nutritional Biochemistry, blijkt dat groene thee de gezonde bacteriën in je darm laat toenemen, en er voor zorgt dat de slechte bacteriën afnemen. 

Als je één kopje matcha per dag drinkt, dan ervaar je al voordelen. Daarnaast zit matchapoeder boordevol antioxidanten, je zal niet alleen je darmen gezond houden maar ook je weerstand versterken. Nog een voordeel: je krijgt er een enorme energieboost van. Genoeg redenen om elke dag matchathee te drinken, toch? :-) 

MATCHA thee bestellen

3. Muntthee helpt tegen een opgeblazen gevoel 

Zo’n kopje muntthee ruikt en smaakt niet alleen heerlijk, het heeft ook geweldige voordelen voor jouw gezondheid. Het neemt misselijkheid weg en helpt ontzettend goed bij een opgeblazen gevoel. Dat is ook een van de redenen waarom het vaak na het eten gedronken wordt. Als je bijvoorbeeld op restaurant iets te veel gegeten hebt, bestel dan een kopje muntthee, dan voel je je instant veel beter. 

Kurkuma thee met matcha

4. Kurkuma thee stimuleert je spijsvertering

Kurkuma thee is ontzettend goed voor je darmen want het heeft een ontstekingsremmende werking. Heel wat mensen met PDS hebben ontstekingen in hun darmwand. Kurkuma zal die ontstekingen niet alleen remmen, het heeft ook een krampstillende werking waardoor buikpijn snel afneemt. Dat niet alleen, het geeft je spijsvertering ook een gigantische boost! 

Omdat kurkuma zo gezond is, is het één van de ingrediënten van mijn gloednieuwe Golden Matcha. In deze Golden Matcha zit zowel kurkuma, matcha als gember en kaneel. Gewoon wat plantaardige melk of water toevoegen en je kurkuma latte is klaar. 

5. Venkelthee heeft een krampstillende werking

Wist je dat venkel al eeuwenlang in India wordt ingezet bij darmklachten? Ze maken er thee van of kauwen na een maaltijd op enkele venkelzaadjes. 

Het kruid werkt krampstillend waardoor het goed is bij darmkrampen en het helpt bij gasvorming. Winderigheid en een opgeblazen gevoel zijn verleden tijd, want venkel stimuleert je spijsvertering waardoor de processen in je lichaam beter functioneren.

Nog enkele voedingstips 

Als je elke dag start met een kopje thee, dan ben je al goed op weg. Natuurlijk is je voeding ook belangrijk, want bepaalde voeding kan de klachten verergeren. Ik geef je graag enkele tips: 

  1. Eet vaker vezelrijke voeding waaronder groenten en fruit: Zo’n 400 gram groenten en 2 stukjes fruit per dag. De vezels zorgen voor een goede werking van je darmen. 
  2. Vermijd pikante voeding, want dit kan de klachten erger maken.
  3. Drink veel water en vermijd alcohol, koffie of frisdranken. 
  4. Probiotica kan de klachten verminderen. In probiotica zitten levende gezonde bacteriën die je darmen gezond houden. 

Let op: er bestaat niet zoiets al dé perfecte voeding bij Het Prikkelbare Darm Syndroom. Dat is voor iedereen anders, je gaat dus best na welke voeding bij jou reacties uitlokt. Eventueel kan je contact opnemen met je huisarts, hij of zij zal je dan doorverwijzen naar een diëtist. 

Heb jij last van Het Prikkelbare Darm Syndroom, en hoe ga jij daar mee om?

Reacties

Ik weet niet hoe oud dit bericht is.. maar venkel en kamille zijn beiden hoog in Fodmaps. Dit kan bij PDS dus juist funest zijn. Van deze kruiden kun je dus meer buikpijn krijgen.

— M

Volgens mij werkt kamille thee niet zo goed bij PDS, vanwege hoge hoeveelheden fodmap dit bevat. Rooibos thee mis ik, dit heeft bij mij een ontzettend goed effect.

— Nik

Ik heb alleen even een vraag. Wat is Matcha ?
Gr. Mw.de Ronde

— Mw. I.M.de Ronde