Op verschillende plekken waar je een massage kunt boeken, kun je ook voor een Reiki-behandeling kiezen. Wie hoopt op een stevige massage komt voor een verrassing te staan. Reiki is geen massage. Maar wat is Reiki dan wel? 

Wat is Reiki?

Reiki is een manier om te helen. Je kunt het ook genezen noemen of een methode voor spirituele groei. Het gaat om de verbetering van lichaam en geest. Voor ons is Reiki één woord. Het Japanse woord bestaat echter uit twee karakters. Rei betekent ziel en Ki betekent energie. Samen betekenen ze zoiets als universele levensenergie. De energie die overal is, in ons en om ons heen. 

De Japans Reiki heet van oorsprong Usui Sensei’s Reiki. De Westerse variant heet Usui Shiki Rhoho. Om Reiki in het westen te introduceren en aantrekkelijk te maken zijn bepaalde ideeën weggelaten en andere elementen toegevoegd. Dat maakt de Reiki niet minder effectief of slechter.

Reiki principes

Naast Reiki-behandelingen kun je Reiki ook als levensfilosofie gebruiken. Reiki kent vijf leefregels, vijf zinnen die je kunt gebruiken als affirmaties. Ze richten zich op het hier en nu. En niet op de zorgen van gisteren of morgen. Je kunt de volgende zinnen ’s ochtends uitspreken of als mantra gebruiken tijdens een meditatie. 

  • Vandaag maak ik mij niet boos
  • Vandaag maak ik mij geen zorgen
  • Vandaag toon ik dankbaarheid
  • Vandaag werk ik met toewijding
  • Vandaag ben ik vriendelijk

Hoe werkt Reiki ?

Een Reiki behandelaar/master legt de handen zachtjes op verschillende plekken op het lichaam. De energie die overal is stroomt via de handen naar jouw lichaam. Het is geen overdracht van de ene persoon naar de ander. De Reiki master is puur de doorgever. De energie stroomt vervolgens door je lichaam en geest en heelt waar nodig. Ook neemt het blokkades weg, zodat alle energie weer door je gehele lichaam kan stromen. Je hebt bij een behandeling gewoon je kleren aan. 

Wat kan Reiki voor mij betekenen?

Wanneer energiestromen ongehinderd door het lichaam stromen heb je geen tot weinig klachten. Je bent dan immers helemaal in balans. Ben je niet in balans, dan kun je allerlei klachten ervaren. Hoofdpijn, buikpijn, boosheid en depressie zijn daarvan maar enkele voorbeelden. 

Van stress naar ontspanning

Reiki lost blokkades op die ontspanning in de weg staan. Stress alleen kan voor allerlei klachten zorgen. Daartegenover staat dat ontspanning ook veel klachten kan oplossen. Denk aan slaapproblemen, spijsverteringsproblemen en pijn in de spieren. 

Van donker naar licht

Reiki gaat ook om het in balans brengen van je ziel of geest. Een geest die niet in balans is ervaart humeurwisselingen, angsten en zelfs depressie. Reiki geeft helderheid en positieve energie. Reiki is de zon die krachtig genoeg is om door een dichte mist heen te schijnen en donkere wolken kan doen openbreken.

Van vermoeidheid naar energie

Reiki kan ervoor zorgen dat je beter slaapt, meer focus en energie hebt. De energie die na een behandeling vrij door het lichaam kan stromen, zal nooit op gaan. Met een positieve instelling en de focus op vandaag zul je moeiteloos kunnen slapen en weer als herboren wakker worden. 

Van slechte gewoonte naar gezonde patronen

We hebben allemaal wel een ongezonde gewoonte. Of hebben er een gehad. Een eetgewoonte, iets in je gedrag of hoe je reageert op een bepaalde situatie. Een gewoonte die optreedt zonder dat we het echt willen. En vaak leidt dit tot stress en spijt. 

Reiki helpt je om deze gewoontes te herkennen en aanpakken. Het brengt lichaam en geest in contact met elkaar, zodat je kunt gaan voelen wat je echt nodig hebt. Dit kan gepaard gaan met verdriet of andere emoties waarvan je niets wist dat ze omhoog zouden komen.

Cursussen reiki

Iedereen kan een Reiki cursus volgen. Je hebt geen gave nodig. Alleen een passie voor en interesse in Reiki. De Westerse vorm kent drie graden of inwijdingen. Je leert af te stemmen op de energie, zodat je deze kunt geleiden. Dat is de 1e graad. In de 2e graad leer je ook andere symbolen en mantra’s. Deze kun je vervolgens gebruiken in de behandeling om nog dieper te gaan. Bij de 3e graad ben je een echte leraar of master. Je leert dan ook hoe je Reiki aan anderen kunt leren.

Interesse in een cursus Reiki? Bekijk dan eens de volgende websites. Overigens zijn er in Nederland en België nog veel meer plekken waar je een cursus kunt volgen. Zoek er een bij jou in de buurt of een waar je je goed bij voelt. Vaak kun je de cursus online volgen.

Nederland:

België:

Reiki behandeling proberen?

Er zijn inmiddels heel wat Reiki behandelaren. Je kunt er dus een op zoeken bij jou in je buurt. Via ‘Vind een therapeut’ kun je heel gemakkelijk zoeken. Gaan naar vindeentherapeut.be voor België en naar vind-een-therapeut.nl voor Nederland. Zoek op jouw stad en vul bij therapievorm Reiki in.

21 oktober 2021
Tags: homepage

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.