Die zomerse temperaturen, heerlijk is dat... volop terrasjes doen, genieten van lange dagen en zwoele avonden. Spijtig genoeg is er ook één nadeel aan de zomer: je lichaam houdt sneller vocht vast met dit warm weer. Gezwollen voeten of benen en vochtophopingen zijn het gevolg. Vervelend als je opeens niet meer in je favoriete zomerschoenen kan of last hebt van zware benen…

Gelukkig zijn er tal van zaken waarmee je snel van die vervelende klachten afkomt.

In deze blog zet ik de tien voornaamste tips voor je op een rijtje.

Maar wat is dat, een vochtophoping of oedeem?

Wanneer je lichaam vocht vasthoudt, dan spreken we van een vochtophoping of oedeem. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, maar in dit artikel heb ik het specifiek over warmte-oedeem, een vochtophoping die dus door warm weer ontstaat. In de zomer hebben we vaker last van vochtophopingen doordat de temperatuur de hoogte inschiet.

Het warme weer zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten. Je lichaam heeft het dan vaak moeilijker om vocht af te voeren, en dat wil zeggen dat er ook meer druk op je aders zal staan. Vochtophoping kan in je volledige lichaam plaatsvinden, maar je zal het vooral merken in je benen, enkels en voeten (dat heeft met de zwaartekracht te maken, waardoor het overtollige vocht naar beneden zakt).

10 tips die helpen tegen vochtophoping

Heb je in de zomer last van gezwollen voeten of benen? Ik vertel je wat je kan doen om de klachten te verminderen. Met deze tien tips zal je direct verbetering zien!

1. Drink genoeg water

Op nummer 1 staat water drinken. Dat is logisch want als je voldoende water drinkt worden gifstoffen en overtollig vocht afgevoerd. Het zorgt er namelijk voor dat de vochtbalans hersteld wordt.

Vind je het moeilijk om voldoende water te drinken? Lees dan zeker deze blog waarin ik je 8 hacks geef om meer water te drinken.

2. Paardenbloem

Er zijn heel wat natuurlijke middelen die ontzettend goed werken wanneer je vocht vasthoudt, omdat ze in staat zijn om het vocht af te drijven. Daar is paardenbloem er eentje van.

Dit is trouwens absoluut geen onkruid, eigenlijk is het bloemetje verbazingwekkend gezond. De gezonde werking heeft paardenbloem vooral te danken aan het stofje Taraxine, dit is de stof die verantwoordelijk is voor de bittere smaak van de bloem. Het heeft een licht laxerende werking en stimuleert ook je lever en galblaas.

Paardenbloem werkt vochtafdrijvend en zorgt daarnaast voor een grondige reiniging van je lichaam. Je kan het trouwens volledig eten, zowel de wortel als bloem is eetbaar. Breng wat water aan de kook en voeg een eetlepel paardenbloem toe. Is de smaak te bitter? Een beetje honing kan de infusie zoeter maken.

Matcha drinken

3. Drink elke dag een kopje matcha thee

Ik start mijn ochtend steeds met een kopje matcha thee. Matchapoeder heeft heel wat geweldige voordelen: het geeft je een gigantische energieboost tot 5 uren lang, het versterkt je immuunsysteem en jawel, het werkt vochtafdrijvend.

Wanneer je elke dag begint met een kopje groene thee, dan zal je op korte en lange termijn heel wat gezondheidsvoordelen ervaren.

Heb je onze nieuwe blend (Ginger Lemon) trouwens als geprobeerd? Zowel citroen als gember bieden je lichaam een natuurlijke detox. Ideaal als je lichaam te veel vocht vasthoudt!

4. Beperk je zoutinname

Vochtophopingen ontstaan vaak door een slecht voedingspatroon. Je bent wat je eet zeggen ze dikwijls, en voor een stuk is dat ook zo.

Kijk eens kritisch naar je voeding: eet je veel bewerkt voedsel? Dan kan het zijn dat je heel wat zout binnenkrijgt. Als je te veel zout eet, dan houdt je lichaam gemakkelijker vocht op. Beperk je zoutinname dus, eet bewust zoveel mogelijk verse voeding en kruid je gerechten met wat peper en andere smaakmakers zoals basilicum, peterselie en verschillende verse kruiden.

5. Eet veel groenten (of drink smoothies)

Groenten zitten boordevol water, waardoor ze ook weer goed zijn voor je vochtbalans.

Tip: eet je niet graag groenten? Maak dan een groene smoothie en voeg wat extra water toe. Je kan aan smoothies en andere drankjes steeds wat water toevoegen en dan heb je altijd extra vocht binnen. Een slimme truc voor mensen die niet graag water drinken.

6. Leg je benen wat hoger

Je benen, enkels en voeten ondervinden vaak de meeste klachten. Door de zwaartekracht zakt vocht snel naar beneden. Als je last hebt van zware benen, leg je benen dan wat hoger in bed. Het kan zeker helpen om enkele kussens onder je voeten te leggen.

Nog een tip: ga op de grond liggen en hou je benen in de lucht (eventueel tegen de muur). Dat zal instant verlichting bieden en normaal gezien de zwelling wat doen afnemen.

Wisseldouche tegen gezwollen benen

7. Neem een wisseldouche

Last van zware, gezwollen benen of voeten? Ga met je benen onder de douche staan en wissel af met warm en koud water. Het verbetert de bloedcirculatie waardoor de vochtophoping afneemt.

Heb je na de douche nog steeds klachten? Leg een koud kompres op de plaats van de zwelling, dit zal verlichting bieden.

8. Bewegen is goed voor je

Je hoeft niet aan extreme sport te gaan doen, maar een rustige sport zoals fietsen, wandelen of zwemmen zal de vochtophoping doen afnemen. Kies vooral voor sport waar je de benen of armen veel mee beweegt. Door het bewegen stimuleer je de bloedcirculatie en dat heeft een positief effect op je lichaam.

Als je bijvoorbeeld elke dag een halfuurtje gaat wandelen, dan zal je merken dat je lichaam na een tijdje veel minder vocht vasthoudt.

9. Laat je lichaam masseren

Nu heb je hét perfecte excuus om je te laten masseren. Een massage zal je bloedcirculatie bevorderen en het overtollige vocht helpen afdrijven. En eerlijk: de massage is natuurlijk mooi meegenomen. :-)

10. Overgewicht kan de klachten verergeren: een gezonde levensstijl is in alle situaties aangeraden

Uit bepaalde studies blijkt dat er een link is tussen overgewicht en oedeem. Spijtig genoeg komt het bij personen met obesitas wel vaker voor.

Probeer daarom zoveel mogelijk aan een gezonde levensstijl te werken. Drink veel water en thee, zorg ervoor dat er veel groenten op je bord liggen, en vermijd bewerkt voedsel. Met die gezonde keuzes ben je al goed op weg! 

Heb jij nog tips? Stuur ze me gerust door zodat we elkaar kunnen helpen.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.