Zelfliefde: een zweverige term of een van de belangrijkste dingen in het leven? Van jezelf houden kan heel erg lastig zijn. In dit artikel vertellen we je waarom het wel belangrijk is om van jezelf te houden.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde kent verschillende invullingen. Er is geen vaste definitie. Dus hebben we een verzameling gemaakt. 

Zelfliefde is…

… aardig zijn voor jezelf

…van jezelf houden zonder voorwaarden

… erkennen wat je voelt

… weten wat je nodig hebt om je goed te voelen

… jezelf accepteren

… houden van je imperfecties

… jezelf waarderen

… jezelf geluk gunnen

… jezelf op de eerste plek zetten

Je ziet dat al deze zinnen op elkaar lijken. Ze hebben allemaal met jezelf te maken en niks met anderen. En ze zijn allemaal positief. En dat is in wezen waar het op neerkomt: positiviteit over jezelf. 

Waarom is zelfliefde zo moeilijk?

Zelfliefde is egoïstisch. Zelfliefde is arrogant. Zelfliefde is ijdel. Iemand met zelfliefde denkt dat hij/zij perfect is… Dit zijn enkele oordelen over zelfliefde. Misschien denk jij er ook wel zo over. Stiekem zijn dit allemaal smoesjes. Smoesjes om niet van jezelf te houden of te werken aan je zelfbeeld. 

Zelfliefde is een keuze. Geen makkelijke keuze. Je kiest er actief voor, iedere dag weer, om jezelf voorop te zetten. Om dingen te doen die goed voelen. Om negatieve gedachten van jezelf én van anderen te negeren of in ieder geval niet leidend te laten zijn. 

Zelfliefde is egoïstisch en dat is helemaal niet erg. Wat jij bent degene die dag in, dag out met jezelf moet omgaan. En wat heb jij liever? Iemand die de hele dag negatieve dingen tegen je zegt, of iemand die lief is en af en toe tips geeft? 

Waarom is zelfliefde zo belangrijk?

Zelfliefde is belangrijk om verschillende redenen. Niet alleen omdat je er gelukkiger van kunt worden. 

Goed voor je mentale gezondheid

Door te leren van jezelf te houden verandert ook je perspectief op de wereld. Je kunt eerder het goede om je heen zien, wanneer je het goede in jezelf ziet. Je krijgt er dus een positievere levenshouding van. 

Ook ben je meer geneigd om betere keuzes te maken. Keuzes die waarschijnlijk ten goede komen van je mentale gezondheid. Keuzes die zorgen voor minder stress. Keuzes waar je achteraf blij mee bent, of zelfs trots. 

Door zelfliefde ervaar je minder stress. En stress is funest, zeker voor je mentale gezondheid. Langdurige stress kan leiden tot angst en depressie. 

Versterkt het immuunsysteem

Zelfliefde maakt je zelfs letterlijk gezonder. Niet alleen mentaal maar ook lichamelijk. In een onderzoek luisterde een groep mensen naar positieve affirmaties, terwijl een andere groep naar kritiek luisteren. De eerste groep had gemiddeld een lagere hartslag en maakten minder zweet aan. De groep met affirmaties waren veel meer ontspannen en dat komt je immuunsysteem ten goede. 

Meer zelfvertrouwen

Klinkt heel logisch toch? Meer zelfliefde geeft meer zelfvertrouwen. En wie wil dat nou niet? Het gevoel dat je heel de wereld aankunt. Dat je durft te zeggen wat je wilt zeggen, omdat je weet dat wat er ook gebeurt, er zal iemand van je houden. Veel mensen maken keuzes, gebaseerd op angst. Angst dat ze de liefde van een ander verliezen. Ze hebben deze liefde nodig, omdat ze zichzelf geen liefde geven. 

Wanneer je van jezelf houdt accepteer je ook je minder goede punten. Eenmaal geaccepteerd zijn ze geen probleem meer. Ze zijn er en je kunt er mee leven. Je stopt met het verbergen of oplossen van je mindere punten. Je negeert ze niet, maar accepteert dat ze onderdeel van je zijn. Wanneer je dat oefent zul je merken dat ze je iedere dag een beetje minder dwars zullen zitten.

Betere relaties

Een mens kan niet leven zonder liefde in enige vorm. Wanneer je jezelf geen liefde kunt geven, zul je het op een andere manier moeten verkrijgen. Vaak zoeken we het bij andere mensen. Bijvoorbeeld door heel hard te werken en altijd ‘ja’ te zeggen om andere te behagen. Vaak leidt dit tot veel frustraties, omdat je waarschijnlijk niet de liefde krijgt die je zoekt. En Je kunt een ander zelfs gaan haten. 

Wanneer je jezelf liefde kunt geven, ga je ook op andere manier naar de mensen op je heen kijken. Je hoeft je niet meer in allerlei bochten te wringen voor iedereen. Je hebt nu de ruimte om liefde te geven aan de mensen die jij belangrijk vindt. En zij kunnen liefde aan jou geven., omdat je nu prettig in de omgang bent. Je bent immers meer ontspannen en in staat om tijd te maken voor de mensen waar je om geeft.

Hoe vergroot je zelfliefde?

Stop met kritiek

De tip die je overal zult horen: stop met zelfkritiek. We zijn heel erg goed in het geven van kritiek op onszelf. En over het algemeen is deze kritiek niet constructief. Terwijl we slecht zijn in het geven van complimentjes aan onszelf. Tegenover anderen is dat precies andersom. Complimenten weggeven is makkelijker dan kritiek geven. 

Stoppen met zelfkritiek is moeilijk. Of misschien wel onmogelijk. Je kunt die gedachten toch niet stoppen? En dat klopt. Je kunt echter wel veranderen hoe je met deze gedachten omgaat. Bijvoorbeeld door te erkennen dat misschien niet alles perfect is, maar je wel iets geleerd hebt, of dat er ook dingen wél goed gingen of dat je je uiterste best hebt gedaan maar er gewoon niet meer in zat.  Een goede manier om dit te oefenen is door jezelf af te vragen wat een vriend of vriendin tegen je zou zeggen.

Zorg voor jezelf

Wie niet oppast kan in een vicieuze cirkel terecht komen. Iemand die niet van zichzelf houdt, op wat voor manier dan ook, heeft vaak de neiging om niet goed voor zichzelf te zorgen. Denk aan ongezond eten en te weinig bewegen. Maar ook jezelf geen massage gunnen of ‘nee’ zeggen tegen anderen in bepaalde situaties. We ‘straffen’ onszelf bewust en onbewust. 

Helaas ga je je daar helemaal niet beter van voelen. Het beïnvloedt de lichamelijke en geestelijke gezondheid alleen maar op een negatieve manier. Met een gezond, energiek lichaam is veel makkelijkere om de draad weer op te pakken. Daarom kan een goede nacht slaap zoveel invloed hebben op hoe je naar de wereld kijkt. 

Zelf lief doen

Zelfliefde voel je niet uit het niets. Je zult zelf lief moeten doen. In actie moeten komen. Ga dingen doen die je blij maken, maak tijd vrij om andere te helpen, schrijf je in voor die cursus die je al heel lang wilde doen of trakteer jezelf op wat lekkers. 

Weet je niet waar je moet beginnen? Pak dan een blaadje en schrijf alles op wat jou energie kost en wat energie weeft. Waar krijg je een lach van op je gezicht en waar kijk je tegenop. Schrijf álles op, zonder oordeel. En wees eerlijk. Je is oké om op te zien tegen leuke activiteiten. 

De volgende stap is kijken hoe je het lijstje met energiegevers kunt vergroten en/of het lijstje met energietrekkers kunt verkleinen. 

Zelf bewustzijn

Met behulp van meditaties en affirmaties kun je je zelfbewustzijn verhogen. Klinkt misschien eng. Want je wilt juist helemaal niet nóg meer naar jezelf kijken. Maar dat is wel wat goed is om te doen. Je leert naar je gedachten te kijken in rust. En dan zul je zien dat deze negatieve gedachten ook weer weggaan. Of je stelt vragen bij deze negatieve gedachten. Klopt het wel wat ik denk? 

Door vanaf een afstandje in rust naar gedachten te kijken zie je ze zien voor wat ze zijn. Geen waarheden, maar gedachten. Gedachten die voortkomen uit angst en emoties. 

Dus maak een lekkere kop golden matcha of trakteer je lichaam op onze supergreen en houd van jezelf!