Of je nu een ochtendpersoon bent of niet, een gezond ontbijt is ontzettend belangrijk om je dag vol energie te starten. Het geeft je lichaam de nodige dosis energie, nadat het heel de nacht hard heeft gewerkt om je klaar te stomen voor een nieuwe dag. Wil je in de ochtend je lichaam een goede start geven, dan kies je dus best voor gezonde voeding die voor een echte energieboost zorgt. Inspiratie nodig? Ik zet 3 gezonde ontbijtrecepten voor je op een rijtje. 

1. Havermout met plantaardige melk 

Havermout is een klassiek ontbijt, maar dat heeft een goede reden: er zitten ontzettend veel vezels in. Die zijn niet alleen goed voor je spijsvertering, ze zorgen er ook voor dat je een verzadigd gevoel hebt. Als je snel honger krijgt in de voormiddag, dan is dit dus een ontbijtje voor jou. Het verzadigd gevoel zorgt er ook voor dat je niet snel naar ongezonde voeding of snacks zal grijpen. 

Havermout ontbijt

Een lekkere havermout maak je snel en gemakkelijk met 2 ingrediënten. Dit heb je nodig: 

  • 40 gram havermout
  • 100 ml plantaardige melk (denk aan kokosmelk of sojamelk). 

Je brengt de melk aan de kook en voegt rustig de havermout toe. Ondertussen blijf je in het mengsel roeren. Je zet het vuur wat lager en blijft roeren tot het opnieuw kookt. Zet een deksel op de pot en laat nog zo’n 15 minuutjes ‘pruttelen’. Zorg er wel voor dat je af en toe roert, zodat er niets aan de bodem blijft plakken. 

Geen tijd ‘s ochtends? Dan is dit het ideale ontbijt, je kan de havermout de avond voordien maken en in de koelkast zetten. Nadien kan je zelf nog afwerken met fruit (denk aan blauwe bessen, appels, kiwi) en wat kruiden zoals kaneel. 

Dit is hét basisrecept voor een lekkere havermout. Mag het iets specialer? Dan is deze overnight oats met kokos en matcha iets voor jou. Het matchapoeder maakt het trouwens nog veel gezonder. ;-) 

2. Eitje in avocado 

Twee eitjes, een avocado en wat peper en zout: dat is alles wat je nodig hebt voor dit heerlijk ontbijt. Als je hiervoor kiest moet je wel wat tijd incalculeren voor het voorverwarmen van de oven. 

Avocado en ei

Hoe maak je het? 

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. 
  2. Snij de avocado in twee helften. 
  3. Haal de pit uit de avocado en maak de holte nog wat groter.
  4. Leg de helften op een bakplaat (best met wat bakpapier)
  5. Giet de eitjes in de holte.
  6. Zet ze in de oven en wacht ongeveer een vijftiental minuten. 
  7. Werk af met wat peper en zout. 

Dit is trouwens het ideale ontbijt als je wat gewicht wilt verliezen. Eieren en avocado zitten bomvol eiwitten en gezonde vetten: die zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft. Het past dus volledig binnen een gezonde levensstijl! 

3. Bananenbrood 

Bananenbrood is het afgelopen jaar ontzettend populair geworden. We zijn massaal aan het bakken geslagen en ja, bananenbrood is toch wel de nummer 1 van velen. 

Bananenbrood

Waarom een bananenbrood maken? 

  • Het is ideaal om je overrijpe bananen te verwerken
  • Het vult goed en is superlekker 
  • Je kan het de dag ervoor maken zodat je ‘s morgens geen tijd verliest. 

Wil je het net iets zoeter maken? Dan is dit recept voor matcha-bananenbrood met witte chocolade iets voor jou, het is een favoriet van velen! Dit bananenbrood bevat matchapoeder, waardoor het nog gezonder is. 

Tips voor het kiezen van een gezond ontbijt 

1. Vermijd snelle suikers aan het begin van de dag

Snelle suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel ontzettend snel stijgt, ze zorgen dus voor een snelle energieboost maar die energie is van korte duur. Denk aan wit brood of cornflakes, die zitten boordevol snelle suikers. 

Wil dat dan zeggen dat je nooit een boterham mag eten? Uiteraard niet, alles mag met mate. Als je voor brood kiest, dan kies je wel best voor bruin brood. Wit brood is minder gezond omdat het weinig vezels bevat. 

2. Kies voor een portie fruit of groenten

Het klinkt voor velen misschien wat vreemd, maar een ontbijt met groenten is dé manier om gezond aan je dag te beginnen. Groenten zitten niet alleen vol vocht, ze bevatten ook een grote dosis vitaminen en mineralen. 

Vind je het toch wat gek om ‘s ochtends een heel bord groenten naar binnen te werken? Probeer dan eens een omelet met wat groentjes, een bruine toast met avocado of radijsjes en light Philadelphia of een groene smoothie met spinazie. Zo heb je in een mum van tijd je portie groenten binnen! 

3. Fruitsap is dan toch niet zo gezond

Heb je graag je vitamientjes binnen bij het ontbijt? In fruitsap zit bijna evenveel suiker als een glas cola... het zijn wel natuurlijke suikers, maar suiker blijft suiker. Daarom kan je de dag best niet starten met een glas sinaasappelsap. 

Dit is wel een optie: eet een sinaasappel, hierdoor krijg je vezels binnen en die vezels houden je bloedsuikerspiegel onder controle. Als je sinaasappelsap uit een fles drinkt krijg je geen vezels binnen, daarom geef je best de voorkeur aan een stuk fruit in plaats van puur sap. 

Heb jij nog tips voor een gezond ontbijt? 

Je kan een reactie achterlaten onder dit artikel, zo kunnen we elkaar wat inspireren.

Haal direct alles in huis

Producten in dit recept

Gratis Matcha receptenboek

Ontdek nog meer verrassende matcha recepten in ons gratis receptenboek.

Reacties

Marleen Pieterse:

Mijn tip voor een snel en gezond ontbijt is Plantaardige yoghurt , bijvoorbeeld van alpro soya. Er zijn veel verschillende soorte alpro soya yoghurt , dus kies de gene die je lekker vind. Kokos yoghurt kan ook. Doe de yoghurt in een kom en doe er wat fruit na keuse op en/of een handje noten mix of granola. Dit kun je al de avond van te voren maken om nog mee tijd te besparen. Tip: doe noten mix of granola niet er pas op als je het gaat eten.
En eet smakelijk!!

Anja Bouman:

Goedemorgen, waar iis het receptvan het bananenbrood, groetjes Anja

Anja Bouman:

Goedemorgen, waar iis het receptvan het bananenbrood, groetjes Anja

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.