Je kent de uitdrukking: goed begonnen is half gewonnen. Dit geldt ook voor de ochtend! Een goede start van jouw ochtend is cruciaal voor een goed verloop van de dag.

Toch is voor véél mensen de ochtend een periode van haast. Snel even een boterham naar binnen werken en dan op weg naar het werk! Dit bezorgt je vaak veel stress, waardoor het ook een impact heeft op jouw lichaam.

Wist je trouwens dat de ochtend echt belangrijk is voor een productieve dag?

Daarom deel ik vandaag 7 ochtendrituelen voor meer energie en de start van een productieve werkdag. Benieuwd? Lees dan snel verder!

  1. Sta vroeger op én plan me-time in
  2. Wordt wakker met voldoende licht
  3. Neem tijd voor je ontbijt
  4. Start de dag met een kopje matcha
  5. Mailtjes? Dat is voor later
  6. Ga stressloos naar het werk
  7. Start met de moeilijkste taken

Ritueel 1: Sta een uur vroeger op én plan me-time in

Voor velen misschien toch moeilijk, maar sta een halfuur of uurtje vroeger op. Dit geeft je tijd om rustig wakker te worden en te doen wat jij graag doet. Vroege vogel of niet, je hebt hier echt baat bij. Tip: vind je dit toch moeilijk? Ga dan wat vroeger slapen.

Tijdens dit uurtje extra kan je tijd nemen voor wat me-time. Zo start je de dag met iets wat jij graag doet! Lees bijvoorbeeld de krant, zet je nog even buiten op het terras of geniet van een lekker warme douche. Op die manier start je de dag ontspannen!

Ritueel 2: wakker worden met voldoende licht

Het is echt verleidelijk om nog even in dat warme bed te blijven liggen. Maar door in een donkere kamer te blijven liggen zal je zeker geen extra energie krijgen. Sta daarom direct op, strek je benen en doe de gordijnen open.

Natuurlijk licht is de remedie voor veel zaken! Je krijgt er veel energie door en voelt je instant gelukkig. Zet ook even de ramen open want gezonde buitenlucht doet wonderen.

Ritueel 3: neem tijd voor ontbijt

Een klassieker maar o zo belangrijk, het ontbijt. Het is niet goed om snel iets in je mond te proppen. Een goed ontbijt geeft je namelijk de nodige energie om de dag goed door te komen.

Heb je geen tijd? Zorg er dan voor dat je ’s avonds al de nodige voorbereidingen doet. Tip: pers bijvoorbeeld op zondag wat appelsienen zodat je maandag direct de nodige vitamientjes hebt! Ik zet enkele tips op een rijtje voor het perfecte ontbijt.

Gezond ontbijt

Een evenwichtig ontbijt

Een goed ontbijt bevat fruit, veel vezels en vitaminen. Afwisseling is meer dan welkom, anders wordt het ontbijten na een tijd wat saai… Bak daarom de avond ervoor eens een bananenbrood, maak overnight oats of zorg ervoor dat jouw favoriete smoothie al klaar is.

Een gezond ontbijt kan bijvoorbeeld havermout zijn met extra fruit én een groene smoothie. Zo start je de dag al met de nodige portie vitaminen en een gevulde maag!

Inspiratie nodig? Bekijk dan zeker de verschillende gezonde recepten op de blog!

Ritueel 4: begin de dag met een kopje matcha

Naast het ontbijt is het ook belangrijk om te hydrateren. Drink daarom een glas water of een kopje thee om jouw dag goed te starten. Ken jij matcha thee al? Het groene goedje is op dit moment razend populair bij tal van bekende Vlamingen en gezondheidsexperts. Zo is de matcha set van Joy Of Matcha zelfs een van de favoriete keukentools van Sandra Bekkari!

Matcha

Een kopje matcha bevat zo’n 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee. Het stimuleert het immuunsysteem en geeft je ook gedurende meerdere uren een energieboost! Naast die energieboost beschermt het je lichaam ook tegen allerlei gevaarlijke vrije radicalen. Een kopje matcha is dus perfect om jouw dag mee te starten.

Tip: matcha kan je niet enkel drinken, je kan het ook verwerken in gerechten. Ik deelde op de blog al meerdere recepten waaronder bijvoorbeeld een recept voor vegan matcha pannenkoeken. Of ontdek het recept voor overheerlijke matcha ijsthee of matcha latte. Een aanrader!

Ritueel 5: mailtjes checken, dat is voor later

Voor velen is het een automatisme, na het wakker worden checken ze nog even die mails. Zo krijg je ’s morgens vroeg al te maken met stress. Het is algemeen geweten dat stress een slechte invloed heeft op je lichaam. Het zorgt voor vermoeidheid en andere klachten. Geen slim idee dus om dit ’s morgens te doen! Stel die mails daarom uit wanneer je aankomt op het werk.

Plan ook vaste momenten in waarop je mails beantwoordt, anders ben je heel de dag bezig met het beantwoorden. Dit zorgt voor regelmaat en zeg nu zelf: het creëert ook rust, want het geluidje van inkomende mails is nu echt niet rustgevend te noemen… (bonus tip: zet dat geluidje uit)

Ritueel 6: geniet van jouw rit naar het werk

Dit is waarschijnlijk voor velen een moeilijk ritueel. We staan vaak in de file of moeten we weer urenlang wachten op een overvolle trein. Maak jouw rit daarom extra comfortabel! Neen, weg met de ergernis en probeer echt te genieten.

Goedgezind naar het werk

Doe dit bijvoorbeeld door jouw favoriet boek mee te nemen op de trein of luister naar een podcast of jouw favoriete muziek in de auto. Ga je met de fiets? Neem dan eventjes een moment de tijd om te genieten van die mooie zonsopgang. Of stop even en kijk hoe mooi de natuur wel niet is!

Wanneer je die kleine dingen leert te appreciëren, zal jij je veel gelukkiger voelen. Dit is een van de belangrijkste eisen voor een productieve dag!

Riteel 7: voer de moeilijkste taken als eerste uit

Het is een feit dat onze concentratie ’s morgens het beste is. Begin daarom met de meest moeilijke of dringende taken en bouw zo af. Wanneer het einde van de werkdag nadert zal je daardoor blij zijn dat die moeilijke taken achter de rug zijn!

En jij, hoe spendeer jij jouw ochtend het liefste? Laat het me zeker even weten!

Reacties

patricia cosemans:

graag begin ik met een kopje matcha thee ,maar soms heb ik weer drang naar koffie en ik wil eigenlijk bijna geen koffie meer drinken !!! moeilijk om er van af te geraken of deels ,want helemaal zonder koffie gaat niet ,is te lekker ! doei

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.