Traditioneel wordt matcha bereid met alleen water en matcha poeder. Maar een matcha latte is natuurlijk ook super lekker. Er zijn inmiddels aardig wat verschillende soorten melk te vinden in de supermarkt. Verschillende merken, beloften en smaken. Met lactose, zonder vet en plantaardig. Maar welke melk kies je voor de lekkerste matcha latte?

Hoeveel soorten ‘melk’ zijn er inmiddels?

De afgelopen jaren zijn er steeds meer soorten ‘melk’ bijgekomen. Dit komt vooral door de toenemende vraag naar plantaardige melk. Vanzelfsprekend smaakt iedere soort ook weer anders. Deze soorten, en vast nog meer, zijn er:

 • Magere, halfvolle en volle koemelk
 • Koemelk zonder lactose
 • Geitenmelk
 • Opschuimmelk
 • Sojadrink (gezoet / ongezoet)
 • Amandeldrink ((gezoet / ongezoet)
 • Haverdrink(gezoet / ongezoet)
 • Kokosdrink (gezoet / ongezoet)
 • Cashewdrink (gezoet / ongezoet)
 • Hazelnotenmelk
 • Speltmelk
 • Op basis van erwteneiwit

Veel van deze soorten kun je vinden in het koelvak én in de ongekoelde schappen als houdbare variant. De plantaardige melken kunnen ook een volle en light variant hebben.

Waar moet je op letten bij het kopen van een pak melk?

Hoofdingrediënt

Plantaardige melk heeft naast water vaak één hoofdingrediënt, zoals haver, soja en amandelen. Het percentage van dit ingrediënt bepaalt hoe sterk de smaak is. Vaak zit er maar een paar procent in. Een plantaardige melk van goede kwaliteit heeft minstens 5% van het ingrediënt. Op die manier krijgt je matcha latte ook meer smaak.

Suiker

Een ander aandachtspunt is de hoeveelheid suiker. Je wilt zo min mogelijk toegevoegde suiker in je melk hebben. Ter verduidelijk: van een bepaald merk bevat de ‘normale’ variant 2 gram suiker per 100 milliliter. De ongezoete variant bevat uiteraard geen toegevoegde suiker. Het gevolg is ook dat het percentage sojaboon bij de gezoete variant lager is.

De meeste koemelk producten bevatten geen toegevoegde suikers. Opschuimmelk, melk voor cappuccino’s, soms wel.

Vind je een product veel lekkerder met toegevoegde suiker? Dat kan natuurlijk!

Eiwitten

De vergelijking tussen plantaardige varianten en dierlijke melk is snel gemaakt. Niet zo handig, want verschillende ingrediënten betekent ook verschillende smaken en voedingswaarden. Ben jij iemand die melk drinkt vanwege de eiwitten? Dan is niet iedere plantaardige drink geschikt voor jou.

Koemelk bevat ongeveer 3,5 gram eiwit per 100 milliliter. Sojamelk komt hier het dichtst bij in de buurt met 3,3 tot 3,5 gram eiwit per 100 milliliter. Haver-, rijst-, kokos- en amandeldrink zijn geen grote bron van eiwitten. Kokosdrink bevat zelfs helemaal geen eiwitten.

Onze top 3

Uiteraard is smaak persoonlijk en ben je vrij om zelf op zoek te gaan naar de variant die jij het lekkerste vindt. Heb je daar geen zin in? Kies dan een melk/drink uit onze top 3.

Voor een lekkere matcha latte wil je een melk die de smaak van matcha niet overheerst. Je wilt een romige smaak die de matcha juist ten goede komt. Koemelk valt eigenlijk altijd af, omdat het een sterke smaak heeft en het je lichaam hindert om de matcha goed op te nemen.

Wij kwamen tot de volgende top 3:

 1. Amandeldrink
 2. Kokosdrink
 3. Haverdrink

Deze soorten hebben gemeen dat ze van zichzelf een lichtzoete, romige en nootachtige smaak hebben.

Amandeldrink

Amandeldrink is de meest nootachtige. Amandelmelk heeft ons betreft de beste smaak en textuur voor een matcha latte. De smaak is sterker dan bijvoorbeeld een haverdrink. En hij is ook wat romiger.

Amandeldrink heeft wel een smaak waar je misschien aan moet wennen. Ben je nieuw in de wereld van plantaardige melk, start dan eerst met haverdrink. Probeer later een keer amandeldrink.

Maak deze melk niet te heet, dat komt zowel melk als de matcha niet ten goede.

Kokosdrink

Kokosdrink smaakt vanzelfsprekend naar kokos. Net als kokos is het lichtzoet. Dit zoetje is ideaal voor mensen die het liefst suiker willen toevoegen aan hun drankjes. Bij kokosdrink is dit wellicht niet meer nodig.

Vind je kokos niet lekker, laat deze melk dan staan. Rijstmelk is wel de oplossing voor mensen met zowel een notenallergie als glutenintolerantie.

Kokodrink is overigens niet hetzelfde als kokosmelk en kokoswater.

Haverdrink

Haverdrink is de meest neutrale van de drie. Het heeft maar een hele lichte nootachtige smaak. Deze proef je haast niet terug in je matcha latte. Toch heeft het ook een romige smaak. Veel mensen vinden havermelk om die reden ook de lekkerste variant voor in hun koffie. Havermelk is ook ideaal voor mensen met een notenallergie.

Wist je dat je havermelk ook heel goed zelf kunt maken? Schep een beetje havermout in je blender, voeg daar water toe en mixen maar! Deze melk kun je echter niet zomaar opwarmen, want dan krijg je alsnog havermoutpap. Je zult deze melk nog goed moeten filteren voordat dat kan.

Recepten

Wist je dat wij heel veel recepten hebben met matcha. Ook voor matcha lattes! Wil je een keer variëren? Probeer dan een matcha latte met witte chocolade of de dalgona matcha latte.

Je vindt al onze recepten op de website.