Detox thee: het internet staat er vol mee. Ze spreken ook af en toe van teatoxen, want dat is het nieuwe detoxen. Wanneer je op social media scrolt, heb je waarschijnlijk wel al foto’s van detox-thee zien voorbijkomen.

Detoxen neemt ook andere vormen aan. Denk maar aan de sappenkuren, spoelingen of citroenwatertjes. Je ziet dan een ‘before’ en ‘after’ foto waarbij die persoon trots de werking van detox-thee toont.

Maar is het werkelijk effectief? Zijn er alleen voordelen aan het detoxen verbonden, of zijn er ook negatieve effecten waar niemand over spreekt? Benieuwd? Lees dan snel verder!

Gifstoffen

Vooraleer ik het over het nut van detox heb, moet je weten dat er verschillende giftstoffen in ons lichaam zitten. De meeste slechte stoffen bereiken ons lichaam van buitenaf, via de lucht, voedsel en zelfs beautyproducten. Denk hierbij aan uitlaatgassen van auto’s, additieven in voedsel en parabenen in verzorgingsproducten.

De feestdagen staan weer voor de deur. Dan gaan mensen massaal detoxen. Want die kerstperiode is gevuld met veel lekker eten en drinken. Al die giftstoffen gaan naar de lever, waar de gevaarlijke stoffen gefilterd worden. En via detox-thee hopen veel mensen hun lichaam te kunnen filteren. Maar is dit zo?

Wat is detoxen?

Detoxen komt van het Engelse woord detoxification, wat ontgiften betekent. De meest bekende vormen van detoxen zijn detox-thees of sapkuren. Hierbij nemen mensen gedurende een bepaalde periode alleen maar sapjes in. Bij de detox-thee wordt vaak wel gewoon gegeten. Het is een echte hype op dit moment. Via deze weg denken we ons lichaam te kunnen ontgiften en zo alle giftstoffen te verwijderen.

Teatox, detox thee

Wetenschap

Het idee dat je slechte stoffen gewoon kunt wegspoelen en je organen kunt schoonmaken, is wetenschappelijk gezien onzin. Er is ook nog niet zoveel onderzoek gebeurd naar detox-kuren, waardoor het niet onderbouwd kan worden.

Volgens hoogleraar Sander Kersten heeft detoxen helemaal niets met ontgiften te maken. Het is prima als mensen zich er goed bij voelen, maar het verwijdert geen giftstoffen. Verschillende wetenschappers zijn het eens dat ons lichaam al een ingebouwd detox-mechanisme heeft. Onze lever, bijvoorbeeld, filtert de slechte stoffen. Waarom zouden we dan nog een detox nodig hebben? Verder onderzoek is nodig om na te gaan of het wel echt effectief is.

Soorten detox

Eigenlijk bestaan er twee soorten detox: de medische behandeling en de detox zoals de sappenkuren en detox-thees. De medische behandeling wordt bijvoorbeeld bij vergiftiging in het ziekenhuis gebruikt. Dit is een behandeling die echt werkt.

Daarnaast heb je ook het soort detox waar iedereen het over heeft. Dit is het type detox waarbij je je voedingspatroon aanpast om zo schadelijke stoffen te verwijderen. Denk maar aan de verschillende detox-thees die beschikbaar zijn.

Matcha kopen

Wat doet detox-thee dan wel?

Detoxen is volgens veel wetenschappers dus niet echt ontgiften, maar dan kan je jezelf de vraag stellen: wat doet dit dan wel? Het drinken van detox-thee kan verschillende voordelen hebben en ik som de belangrijkste voor je op.

1. Het is een goede aanvulling op een gezonde levensstijl

Detox- thee kan bijdragen tot jouw gezonde levensstijl. Het kan je ook helpen om ongezonde frisdranken links te laten liggen en het houdt je energie op peil.

2. Gewicht verliezen

Veel mensen beginnen met een detox-kuur omdat ze gewicht willen verliezen. Maar je moet wel realistisch blijven. Het verlies bestaat vooral uit vocht en als je daarna terug je oude levensstijl oppikt, komen de kilo’s er snel weer bij. Het is dus niet gemaakt voor permanent gewichtsverlies, maar het kan wel een goed begin zijn! Het kan mensen motiveren om gezonder te eten.

3. Het kan leiden tot meer energie

Door de aangepaste drank kan het zijn dat je meer energie hebt. Natuurlijk moet je ook gewoon gezond eten als je echt resultaat wilt zien.  Je voelt je beter in je vel omdat je net gezonde stoffen inneemt. MAAR: de hoeveelheid energie is afhankelijk van het type kuur dat je volgt. Er zijn zoveel verschillende kuren, informeer goed voor je kiest.

Fruitwater met appelsien

Bijwerkingen

Een detox-kuur volgen kan verschillende bijwerkingen en nadelen met zich meebrengen.

1. Niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen

Hier maak ik eerst graag een verschil tussen de sappenkuren en detox-thees. Bij een sappenkuur leef je meestal gedurende een periode alleen op sappen. Je krijgt hierdoor waarschijnlijk niet meer genoeg voedingsstoffen binnen en je lichaam kan erop reageren. Het lichaam heeft calorieën nodig. Als je niet genoeg calorieën of bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt kan dit leiden tot een lagere weerstand.

Bij veel detox-thees eet je gewoon normaal voedsel waardoor dit niet zozeer een probleem is.

2. Sommige kruidenmengels hebben bijwerkingen

In detox thee zit vaak de plant Senna, wat een laxerend effect teweeg kan brengen. Je kan na het drinken van thee krampen krijgen, diarree, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Ook kan je door een teveel aan Senne een potassium tekort hebben waardoor dit dan weer tot hartritmestoornissen zou kunnen leiden. Let dus goed op met de bijwerkingen van bepaalde kruiden! Doordat detox-thee een laxerend effect heeft zal je buik ook platter lijken.

3. Kan invloed hebben op je slaappatroon

Omdat detox-thee vaak cafeïne bevat kan het je honger onderdrukken maar heeft het ook een laxerend effect. Daarnaast kan een teveel aan cafeïne ook tot een hoge hartslag leiden en kan het je slaap verstoren.

Conclusie

Tot op heden is er nog geen bewijs dat al die detox-kuren wel helpen. Maar als jij je goed voelt bij zo’n kuur, moet je het gewoon doen. Je hebt extremere vormen van detoxen, maar de detox-thees zijn over het algemeen veilig.

Om je lichaam gezond te houden kies je best gewoon voor een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om te weten wat je in je mond steekt. Kies voor gezonde voeding, genoeg beweging en voldoende slaap. Op die manier zal je je gezond voelen. Voel je je toch nog moe na al deze tips? Raadpleeg dan de huisarts.

Lees verder

Op zoek naar een gezondere levensstijl? Op de blog vind je heel wat leesvoer en dit zet je alvast op weg. Ontdek bijvoorbeeld deze drie verrassende recepten met matcha, voor een overheerlijke shot energie. Of nog op zoek naar een lekker recept voor gezonde vegan matcha pannenkoeken of lekkere matcha cake?