Dat (groene) thee heilzaam is voor je lichaam wist je al. Maar dat deze overheerlijke thee ook een dam opwerpt tegen dementie en je geest topfit houdt is wel opzienbarend.

In deze blog duiken we dieper in de weldadige werking van groene thee en leggen de link met het voorkomen van dementie. 

Groene thee is niet alleen lekker, het zit ook nog eens boordevol weldadige stoffen met een onmiddellijke invloed op je lichaam en welzijn. Iedereen die geregeld een kopje groene thee drinkt, zal dat zonder twijfel onderschrijven.

Zo bevat groene thee een hoge dosis EGCG (Epigallocatechin gallate). Een moeilijke, wetenschappelijke naam voor een stof die al een heel tijdje onderzocht wordt.

Sinds begin deze eeuw zijn daar onderzoeken naar de effecten van deze stof bijgekomen op de ziekte van Alzheimer en dementie.

Hoewel het nog te vroeg is om grote uitspraken te doen, wijzen de eerste resultaten toch op een positief effect van groene thee op dementie.

Hou al drinkend je brein fit als het ware.

Groene thee zit boordevol antioxidanten

Naast de effecten op dementie, is van groene thee al lang geweten dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Er zijn ook studies die aantonen dat het drinken van groene thee kanker helpt voorkomen.

De krachtige, natuurlijke stoffen die in de Camellia sinensis zitten doen overduidelijk hun werk. Hoewel het drinken van thee altijd verstandig is, heeft groene thee – waarvan de blaadjes gestoomd worden en zo wordt voorkomen dat de polyfenolen oxideren – net dat tikkeltje meer.

Als je dan ook nog weet dat EGCG een wel heel sterk antioxidant is, waar heel wat gezondheidsbevorderende eigenschappen aan worden toegeschreven, dan heb je alvast meer dan voldoende redenen om dagelijks een kopje groene thee te drinken.

Niet voor niets zweren heel wat celebrities tegenwoordig bij het drinken van Japanese Matcha thee.

Een beetje wetenschap

Een recente studie, uitgevoerd aan de universiteit van Northwest A&F in China toonde aan dat EGCG overduidelijk een neuroprotectieve werking heeft op de hersenen. Het onderzoek mag dan uitgevoerd zijn op muizen, de resultaten waren alvast hoopgevend.

De zogenaamde ‘brain drain’, veroorzaakt door voeding boordevol vet en fructose, wordt voorkomen door de stoffen aanwezig in groene thee.

Laat onze Westerse voeding nu net boordevol van beide zaken zitten!

Groene thee compenseert dus op zijn minst enkele van onze slechte voedingsgewoontes.  

Maar daar stopt het niet. De stof helpt ook diabetes voorkomen, doordat het de insulineresistentie verkleint. Concreet verklein je door het drinken van groene thee ook het risico op een hartaanval of een beroerte.

Schenk ons alvast nog maar een kopje in!

Groene thee schakelt je hersenen in 6de versnelling

Water mag dan veruit het gezondste drankje zijn voor je lichaam, groene thee doet daar slechts weinig voor onder.

Deze thee werpt niet alleen een dam op tegen dementie, het doet je brein ook een versnelling hoger schakelen. De verbindingen in je brein verbeteren immers door het drinken van groene thee en dat geeft je werkgeheugen dan weer een fikse boost. Je pakt taken sneller en beter aan!

Matcha thee, het neusje van de zalm  

Ben je op zoek naar de meest weldadige groene thee op de markt, dan kom je al snel uit bij de Japanse Matcha thee. Voor deze poederthee worden enkel de fijnste bladeren geselecteerd, die vervolgens worden gestoomd, gedroogd en verpulverd.

Matcha thee zit alvast vol aminozuren, vitaminen en mineralen.

Matcha is maar liefst 137 keer rijker aan EGCG dan ‘gewone’ groene thee. (bron)

Matcha thee antioxidanten

Een kopje Matcha staat volgens specialisten dan ook gelijk aan 10 kopjes groene thee.

Less is in dit geval more!

Bovendien heeft Matcha ook meer antivirale, antibacteriële en antifungale krachten dan andere thee.

Als laatste willen we ook nog even aanstippen dat er best wat cafeïne in groene thee zit, wat dan weer niet supergezond is. Aangezien je met Matcha thee genoeg hebt aan één à twee kopjes per dag, vormt dit echter geen enkel probleem.

Drink dus gerust elke ochtend en na je lunch een kopje Matcha en je zal de gevolgen heel snel merken. Je bruist van energie!

Reacties

Alle prijzen van matcha vind je terug op onze website www.joyofmatcha.com

— Joy of Matcha

Wederom wordt er nergens vermeld wat het kost !!

— Marijke van der Schatte Olivier