Matcha is supergezond, dat weten we allemaal. Toch zijn er heel grote verschillen waarneembaar en zijn er bijgevolg ook verschillen in kwaliteit. Uiteraard bied ik met Joy of Matcha enkel de meest pure matcha van de hoogste kwaliteit aan omdat ik jouw gezondheid en welzijn belangrijk vind.

Als je de kwaliteit van jouw matcha wil beoordelen, dan is het dus belangrijk om de afkomst van de matcha te kennen. Vandaag vertel ik je waarom oorsprong zo belangrijk is en geef ik je ook een stukje geschiedenis mee.

Van China naar Japan

De echte matcha komt uit Japan, dat is de belangrijke regel wanneer je nu matcha koopt. Als jouw matcha uit China of een ander land komt, dan is het technisch gezien geen matcha maar gewone groene thee. Toch is matcha thee oorspronkelijk afkomstig van China. Hoe kan dit dan?

In de 8ste eeuw dronken de Chinezen al matcha omwille van de vele gezondheidsvoordelen. Ze gebruikten toen gedroogde groene thee in grote blokken. De Chinese zen-monniken ontdekten de voordelen en sneden stukken van de blokken waarna ze deze tot een fijn poeder maalden en vervolgens door heet water klopten.

Het is pas eind 1180 dat Myoan Eisai, de oprichter van het Rinzai-deel van het zenboeddhisme, matcha meenam naar Japan. Hij ontdekte de vele voordelen van matcha bij het mediteren en nam daarom zaadjes van de theeplant mee naar zijn thuisland. Zo is de plant dan uiteindelijk ook terecht gekomen in Japan.

Matcha als deel van de Japanse theeceremonie

Vanaf de 16de eeuw werd matcha nog populairder in Japan. De monniken ontdekten de voordelen van matcha want het hielp hen om langer en beter te mediteren. Zo werd matcha een belangrijk onderdeel van de traditionele Japanse theeceremonie.

In een van mijn vorige blogs ​kon je al lezen hoe zo’n traditionele ceremonie precies in zijn werk gaat en het is een ware kunst. Theemeesters gaan jaren in de leer om alle stappen van de ceremonie perfect onder controle te krijgen.

Japanse theeceremonie

De Japanse theeceremonie vindt plaats in het theehuis, ook wel chashitsu, van de gastheer. Dit huis bevindt zich vaak ver afgelegen in de tuin want de wandeling bereidt de gasten voor op de ceremonie. De traditionele ceremonie bestaat uit strikte handelingen die ervoor zorgen dat de theemeester en gasten volledige concentratie kunnen behouden.

Verschillen tussen matcha thee uit Japan en China

Matcha komt dus oorspronkelijk uit China, maar dit wil niet zeggen dat je voor Chinese matcha moet kiezen. Eigenlijk kan je pas van matcha spreken als deze uit Japan komt. Er zijn een aantal zaken waaraan pure matcha moet voldoen:

Een uniek productieproces

Het verschil zit in het productieproces: op de Japanse theeplantages worden de planten een aantal weken voor de oogst afgedekt. De schaduw zorgt ervoor dat theestruiken extra goede stoffen kunnen produceren. Het is een uniek productieproces dat gedurende honderden jaren geperfectioneerd werd. De verschillende stappen zorgen voor de vele voordelen van het poeder.

Productieprocess van matcha in Japan

In China kunnen ze dit uniek proces niet evenaren. De theeblaadjes worden er meestal niet afgedekt en ze worden vaak in de pan gebakken om het droogproces te versnellen waardoor de oxidatie snel stopt. Chinese matcha is vaak goedkoper, korreliger van substantie en ook fletser van kleur.

Prijsverschil

Er is een prijsverschil tussen de twee: voor Chinese matcha betaal je gemiddeld zo’n 7 euro, terwijl dit bij Japanse matcha ongeveer 30 euro is voor een potje. Japanse matcha doorloopt heel wat stappen, het productieproces is dus arbeidsintensief waardoor deze matcha duurder is.

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit, als je de beste gezondheidsvoordelen wilt ervaren kies je dus best voor Japanse matcha.

Pesticiden

Uit een ​onderzoek van Greenpeace in 2013 ​bleek dat 12 van de 18 Chinese matchamerken die ze getest hadden gevaarlijke pesticiden bevatten. Bij Japanse matcha was dit niet het geval, omdat de theeboeren zich daar aan strikte wetgeving houden. Zo zie je maar: als je de voorkeur geeft aan kwaliteit dan kies je voor pure matcha uit Japan.

Japanse theeplantages in de 21ste eeuw

De monniken brachten het groene poeder dus mee naar Japan en zo ontstonden er heel wat theeplantages. Japan heeft het ideale klimaat voor de productie van matcha: de vulkanische ondergrond is perfect voor de teelt van thee en de mist die over de velden trekt zorgt ervoor dat de blaadjes niet bevriezen. Het zonlicht wordt er perfect gefilterd waardoor je via fotosynthese de unieke smaak en voordelen van matcha verkrijgt.

Joy of Matcha komt uit Kagoshima Japan

De matcha van Joy of Matcha komt uit Kagoshima in het zuiden van Japan. Het poeder wordt gemaakt van de beste jonge theeblaadjes. Na de pluk worden ze gestoomd, gedroogd en traditioneel gemalen. Hierdoor blijven de gezonde stoffen behouden. De uitstekende kwaliteit proef je! Onze matcha kan je zowel drinken als gebruiken bij het bakken. Van taart tot sauzen, smoothies of pudding: de mogelijkheden zijn enorm.

Conclusie

Tegenwoordig groeit de theeplant in verschillende delen van de wereld. Wil je echte matcha van de beste kwaliteit? Dan kies je toch best voor Japanse matcha. Groene thee uit andere delen van de wereld ondergaat niet hetzelfde productieproces en daardoor kan je niet van matcha spreken.

Matcha van de beste kwaliteit kopen? Dat kan bij Joy of Matcha, via ​de webshop​ bestel je veilig en zeer gemakkelijk jouw matcha. Daarna zorg ik dat jouw bestelling met veel zorg verstuurd wordt!