Wist je dat pompelmoes echt veel gezondheidsvoordelen heeft?

Het helpt onder andere bij gewichtsverlies én versterkt het immuunsysteem. Deze vrucht bevat daarnaast zoveel goede stoffen dat het een plaatsje verdient in de top van dé superfoods: dit zijn natuurlijke voedingsmiddelen met een grote dosis vitaminen en antioxidanten. 

Toch denken we niet onmiddellijk aan pompelmoes bij het woord superfood. Een spijtige zaak, want het is echt heel gezond!

Vandaag vertel ik je waarom pompelmoes nu net zo goed is. Daarnaast deel ik een recept, waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.

Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan ook zeker eens de andere recepten op de blog.

3 soorten pompelmoezen

3 soorten pompelmoes

Er bestaan verschillende soorten pompelmoes: de gele, de rode én de roze. Deze groeit aan de boom Citrus Paradisi, een plant met groene blaadjes én witte bloemen.

Er is vaak ook verwarring rond de naam: is het nu grapefruit of pompelmoes? Om verwarring te vermijden leg ik het verschil uit.

De grapefruit (Citrus Paradisi) is ontstaan uit een kruising van de pompelmoes (CitrusMaxima) en de appelsien (Citrus Sinensis). Pompelmoes en grapefruit zijn dus eigenlijk geen synoniemen van elkaar.

De pompelmoes is in principe de voorvader en lijkt op een grote grapefruit. Het heeft een dikkere schil en is ook zuurder dan grapefruit. Toch worden de twee woorden bij ons als synoniemen gebruikt, omdat er wel degelijk gelijkenissen zijn. 

Er zijn dus verschillende soorten pompelmoes, maar één ding hebben ze gemeenschappelijk: ze zitten boordevol goede stoffen!

Tijd om de wetenschappelijk bewezen voordelen op een rijtje te zetten.

#1 Pompelmoezen zijn caloriearm

Wist je dat pompelmoes een van de vruchten is die het minste calorieën bevat? Je kan dit dus perfect als snack eten wanneer je wilt vermageren.

Er zijn momenteel slechts enkele studies gedaan, waaronder een onderzoek bij obesitas-patiënten. Daar stelde men vast dat de groep die pompelmoessap dronk, meer gewicht verloor. Dit in vergelijking tot de groep die geen sap dronk.

Ondanks dat er nog weinig onderzoek gedaan is, wordt pompelmoes toch vaak in verband gebracht met vermageren. De vrucht bevat pectine (een vezel die wateroplosbaar is).

Daarnaast zou het ook de vetverbranding en stofwisseling stimuleren, door de verhoogde activiteit van CPT1a enzym. Het bevat ook veel vezels (zo’n 2 gram), wat voor een verzadigd gevoel zorgt. Op die manier houdt het je eetlust in bedwang.

#2 Pompelmoes vult je vochtpeil aan

De vrucht bestaat voor 90% uit water en is daarom zeer hydraterend. Op deze manier vul je, naast het drinken van water, je vochtpeil aan. Ideaal dus als snack bij warm weer!

Tip: pers het sap uit en maak er een overheerlijke smoothie van. Hierbeneden vind je alvast een lekker recept.

#3 Het verbetert de hartgezondheid én de bloeddruk

Pompelmoezen dragen ook bij tot een gezond hart. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 6 weken lang 3 keer grapefruit aten, een grote daling hadden van hun bloeddruk. Het had ook een gunstige invloed op het cholesterolgehalte van de deelnemers.

Grapefruit bevat veel kalium, dit zorgt voor een verminderd risico op een hoge bloeddruk.  

De vrucht versterkt ook de hartgezondheid door de aanwezigheid van vezels. Onderzoek toont aan dat vezels en antioxidanten bescherming kunnen bieden tegen verschillende hartaandoeningen.

Zijn dit niet al genoeg redenen om pompelmoes te eten?

#4 Pompelmoezen zijn zeer voedzaam

Een pompelmoes is een echte bron van vitaminen en antioxidanten. Het bevat zoals eerder aangehaald veel kalium. Dit zorgt ook voor een goede vochthuishouding in het lichaam en het optimaal samentrekken van spieren.

Daarnaast bevat een pompelmoes vitamine C, wat bijdraagt tot een verhoogde weerstand. Het versterkt ook het bindweefsel en zorgt zo voor snellere wondheling. Verder bevat de vrucht verschillende antioxidanten, die het risico op ziektes verminderen. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.

Andere actieve bestanddelen zijn:

  • De flavonoïden naringin en lycopeen
  • Naringin is de belangrijkste flavonoïde in pompelmoes. Het bevat anti-inflammatoire en antimicrobiële eigenschappen. Onderzoek wijst uit dat deze stof goed werkt bij de behandeling van obesitas, diabetes en andere aandoeningen.
  • Furanocoumarinen, β-carotenoide en d-limonene.
    • Limonene doet de glutathionspiegel stijgen. Dit zorgt ervoor dat de lever beter kan werken, de stof heeft dus een zuiverende werking.

#5 Het versterkt de weerstand

De vrucht draagt bij tot een sterkere weerstand. Het zit boordevol vitamine C en antioxidanten. Dit beschermt het lichaam tegen bacteriën en virussen. Onderzoek toont aan dat vitamine C helpt om van die vervelende verkoudheid af te komen. Daarnaast bevat de vrucht ook vitamine A en B. Vitamine A bestrijdt infectieziekten, terwijl vitamine B bijdraagt tot een gezonde huid.  

Pompelmoes & matcha smoothie

Een pompelmoes smoothie boordevol antioxidanten

De goede eigenschappen van pompelmoes zijn dus wetenschappelijk bewezen. Combineer dit met de gezondheidsvoordelen van matcha voor een echt gezondheidsbommetje!

Probeer eens dit recept van vegan.io voor een overheerlijke grapefruit/ matcha smoothie.

Bereidingstijd

5 minuten

Ingrediënten

  • 1 banaan, in stukjes gesneden
  • 1 grapefruit
  • 1 theelepel matcha poeder, beschikbaar bij ons in de webshop
  • 1 kaki, in stukjes gesneden

Bereiding:

  • Pers het sap uit de grapefruit.
  • Voeg alle ingrediënten toe aan de blender en mixen maar!
  • Voeg nog wat ijs toe.

Wetenschappelijke bronnen: