Hallo 2024! Een nieuw jaar met volop kansen om aan je gezondheid te werken. Je kunt nieuwe dingen proberen, oude gewoonten loslaten of natuurlijk gewoon verder met al het goede wat je al doet. De afgelopen jaren zien we steeds meer aandacht komen voor mentale gezondheid. Die trend zet zich in 2024 voort. Maar ook andere dingen krijgen meer aandacht. Daarover vertellen we je meer in dit artikel. 

Emotiedagboek

Het idee van een dagboek bijhouden is verre van nieuw. Maar we zien steeds vaker agenda’s en planners voorbij komen die anders zijn dan de standaard agenda. Ze bevatten ruimte om bijvoorbeeld je stemming bij te houden. Of ze bevatten tips en oefeningen om dagelijks aandacht te besteden aan dankbaarheid, trots en bewustzijn. 

Een emotie- of stemmingsdagboek is een dagboek waarin je bijhoudt hoe je je voelt. Waarom zou je dat doen? Het helpt je om te luisteren naar jezelf. Veel mensen zijn vooral bezig in hun hoofd. Oftewel met werk, gezin, huishouden en andere taken. We staan minder stil bij wat we daadwerkelijk voelen in ons hart en lichaam.

Een emotiedagboek helpt je niet alleen om emoties te herkennen. Maar ook om te onderzoeken waarom je je zo voelt. Vervolgens kun je ernaar handelen en je mentale gezondheid verbeteren. 

Gezonde darmen

Eens in de zoveel tijd komt de focus op een ander aspect van het lichaam te liggen. Bijvoorbeeld door nieuw wetenschappelijk onderzoek, een populaire film of product. In 2024 zal er meer aandacht zijn voor de darmen. Wellicht niet het meest sexy onderdeel, maar wel een hele belangrijke. 

Prioriteit geven aan je darmgezondheid wordt steeds populairder. Dit komt mede door de aandacht van bekende persoonlijkheden. En zij hebben groot gelijk. De gezondheid van je darmen heeft een grote invloed op hoe lekker jij in je vel zit. Darmen verteren voedsel, nemen energie en voedingsstoffen op en verwijderen afvalproducten. Je kunt je vast voorstellen dat als een van deze dingen niet goed gaat, je je minder goed voelt. 

De gezondheid van je darmen heeft alles te maken met de bacteriën die er leven. Dat zijn er biljoenen! En het liefst van zo veel mogelijk soorten. Er leven ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Zij leven in een balans met elkaar. Maar die balans kan verstoord raken. Wanneer deze balans zoek is, kun je ziek worden. Daarom is het heel erg belangrijk om gezond, gevarieerd en vezelrijk te eten. 

Kruiden en specerijen dragen ook bij aan de gezondheid van je darmen. En onze matcha ook! De polyfenolen worden in je darmen afgebroken en werken vervolgens als probiotica. 

Virtuele gezondheid

Hoewel er al wat aanbod was, is het aanbod virtuele fitnessmogelijkheden de afgelopen jaren flink gegroeid. Noodgedwongen stappen meer mensen over naar het virtueel en thuis sporten. En zo hebben velen ontdekt hoe leuk en efficiënt het kan zijn. De mogelijkheden om zelf thuis en buiten te sporten is een van de grootste trends voor 2024. 

Door deze nieuwe vorm kunnen meer mensen sporten. Mensen die voorheen de tijd niet hadden, die erg onregelmatig werken of voor wie de drempel om ergens binnen te stappen te groot was. Met name de kortere HIITT work-outs en yogalessen zijn thuis makkelijk te volgen. Je hebt daar geen tot weinig spullen voor nodig en kunt het overal in je huis doen. 

Samen met de slimme sporthorloges die de afgelopen jaren populair zijn geweest, kun je je lichamelijke gezondheid nu helemaal thuis managen. 

Holistische gezondheid

Holisme werd lange tijd gezien als iets zweverigs. Inmiddels is het al een tijdje meer dan alleen een overtuiging. Er is veel onderzoek die de holistische visie ondersteunt. In het kort houdt een holistische kijk op gezondheid in dat je naar het complete plaatje kijkt. Lichamelijke en mentale gezondheid staan niet los van elkaar. Je kunt lichamelijke klachten krijgen door een mentaal probleem en andersom. 

Hoe uit deze trend zich? Op steeds meer plekken wordt bijvoorbeeld meditatie en mindfulness geadviseerd. Stel iemand heeft veel buikpijn, maar blijkt ook heel veel stress te hebben. Mindfulness of een andere vorm van ontspanning zou dit probleem op kunnen lossen. Uiteindelijk is dat een duurzamere oplossing dan het voorschrijven van medicijnen. Ook kan een professional kijken naar je slaappatroon, voeding, beweging en andere aspecten van je leven. 

Hormonaal evenwicht

Er komt steeds meer aandacht voor het hormonale evenwicht. Steeds meer vrouwen nemen het heft in eigen handen en doen onderzoek naar alternatieven voor anticonceptie en hulp bij de overgang. En dat niet alleen. Ook gaan we steeds meer kijken naar het effect op sportprestaties en energieniveau. Fitness professionals zien kansen om trainingen nog verder te personaliseren door rekening te houden met hormonen. 

Net als bij balans in bacteriën in je darmen, kunnen je hormonen uit balans zijn. Dat kan resulteren in allerlei signalen. Zoals slaapproblemen, slecht humeur, vermoeidheid, lichaamstemperatuur, honger en metabolisme. Op de lange termijn zelfs diabetes. 

Je kunt je hormonen prima zelf weer in balans krijgen door gezond te leven. Gevarieerd eten, bewegen, niet te veel geraffineerde suiker, genoeg vetten in je dieet en weinig stress. Een van de makkelijkste manieren is door vaker groene thee, zoals matcha thee, te drinken. 

Reacties

Heel interessante informatie en helemaal mee eens

— Marleen De Schryver